Що потрібно знати про йодну профілактику

В умовах повномасштабної збройної агресії і систематичного здійснення  актів терору та екоциду проти мирного населення України зростає загроза дій ворога, які можуть спричинити радіоактивне зараження певних регіонів нашої держави. Ізотопи йоду, що становлять значну частину радіонуклідів при такому зараженні, дуже швидко поглинаються щитоподібною залозою (особливо у дітей) і можуть призвести до її захворювання. Саме для захисту щитоподібної залози і проводяться заходи йодної профілактики препаратами калію йодиду, які блокують цю залозу і перешкоджають накопиченню в ній радіоізотопів йоду.

 

Рішенням виконавчого комітету  міської ради затверджено перелік пунктів видачі препаратів калію йодиду у Лубенській громаді, серед яких і всі шість амбулаторій загальної практики сімейної медицини Лубенського міського центру первинної медико-санітарної допомоги та амбулаторії на території сільських населених пунктів громади.

Повний перелік додається нижче.

Видача зазначеного препарату буде проводитись для дітей та дорослих віком до 40 років після прийняття відповідного рішення про початок йодної профілактики у максимально стислі терміни. Такі вікові обмеження не випадкові, оскільки для осіб, які досягли 40 років йодна профілактика не є ефективною.

Окремо потрібно зазначити, що приймати такі препарати «про всяк випадок», тобто займатися самолікуванням, суворо заборонено, адже вони мають цілий ряд побічних ефектів і можуть суттєво нашкодити вашому здоров'ю. Також слід пам'ятати, що в будь-якій екстремальній ситуації найгірша стратегія поведінки — це паніка, яка при її масових проявах може спричинити хаос і дезорганізацію. Тому завжди треба зберігати спокій, здоровий глузд і довіряти лише офіційним повідомленням.

Нет подключаемого плагина pdf, но вы можете скачать файл pdf.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови