Привітали бійців Добровольчого формування

24 серпня з нагоди відзначення Дня Незалежності України привітали бійців Добровольчого формування №1 Лубенської територіальної громади. Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко та командир формування Віктор Сивуха подякували всім, хто починаючи з перших годин повномасштабного вторгнення російського агресора на нашу землю, не стомлюється стояти на захисті громади.

24 лютого 2022 року вже о 6 ранку біля приміщення міської ради було велелюдно. Похмурі чоловіки, нервово палячи одну за одною цигарки, з рюкзаками, мисливською зброєю чи просто без речей, все йшли і йшли. Згодом ціла черга вишикувалася, щоб записатися все одно до якого формування, аби тільки захищати свою землю від агресора. Згодом, коли ситуація дещо роз’яснилася, частина з них рушила до військкомату і стали до лав регулярних Збройних Сил України, частина вступила до підрозділів Територіальної оборони у складі ЗСУ, а багато поповнили ряди Добровольчого формування №1 Лубенської територіальної громади. У 2022 році наше формування було одним з найбільших не лише на Полтавщині, а й в Україні. Воно налічувало близько  2800 осіб. 

Але історія цього формування почалася не у 2022 році. Ще задовго до повномасштабного вторгнення ветеран антитерористичної операції, заступник голови ГО «Лубенське міжрайонне об’єднання ветеранів АТО», старшина Віктор Сивуха, який і став командиром ДФТГ, розпочав процедуру юридичної реєстрації такого формування. Своїми очима бачивши росіян на сході, він розумів і завжди наголошував, що велика війна буде. І, мабуть, тому на початок 2022 року це було чи не найбоєздатніше формування на Лубенщині.

Саме бійці ДФТГ у перші місяці війни збудували навколо Лубен і сільських населених пунктів 28 блок-постів і опорних пунктів. Тривалий час несли там цілодобове чергування. Вони доставляли гуманітарну допомогу не лише на звільнені, а й на частково окуповані території України. Мало хто знає, але саме члени ДФТГ №1, у перші місяці повномасштабної війни, ризикуючи життям,  проводили розвідку тимчасово окупованих територій. Вони налагодили систему сповіщення і передавали цінну інформацію до Єдиного центру інформації Збройних Сил України. На їхньому рахунку і здобута на відомому «Гадяцькому сафарі» техніка і зброя. Близько 200 воїнів ДФТГ поповнили лави Сил Оборони і зараз захищають нас у найгарячіших точках фронту. На жаль, є серед них загиблі, поранені і зниклі безвісти. Їх сім’ї під опікою тих, хто служить в Лубнах.

Шкода але, є частина лубенців, які вирішили, що війна – це десь далеко, що до нас вона не дійде і все страшне вже позаду. Від них доводиться чути: «Та що вони там роблять? Толку від них». Проте і зараз, не зважаючи на те, що середній вік бійців нашого ДФТГ №1 55+, переважна більшість з них – люди, які не можуть служити в лавах ЗСУ за віком чи станом здоров’я, вони патрулюють місто, охороняють об’єкти критичної інфраструктури, тренуються і вже зараз готові до будь якого розвитку подій. До речі, зараз бійці формування готуються до виконання бойових завдань у складі ППО ЗСУ. Вони стануть на наш захист у будь який час.

Є іще одна важка місія у бійців ДФТГ. Вони зустрічають і допомагають з перевезенням і похованням останків не лише наших полеглих земляків, а й воїнів із сусідніх громад. Це надзвичайно важка  (і не лише фізично) робота.

Наразі Добровольче формування підпорядковується командуванню Територіальної оборони ЗСУ, але законодавча база у цьому питанні дуже не досконала і все це люди роблять на добровільній основі, не отримуючи винагороду і не чекаючи на визнання та подяки.

Ми свято віримо у нашу Перемогу. Ворог однозначно  буде вигнаний з України, але коли і як це станеться – невідомо. Тому ми маємо бути готові до будь якого розвитку подій. Тільки тоді, коли ми будемо підтримувати один одного, допомагати та спрямовувати всі наші сили на боротьбу – ми переможемо.

Всіх, хто відчуває у собі вогонь боротьби запрошуємо долучатися до лав Добровольчого формування №1 Лубенської територіальної громади.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови