"Сонях скорботи": до Дня пам’яті захисників України

29 серпня біля пам’ятного знака воїнам-лубенцям, які загинули під час бойових дій проти військової агресії російської федерації в Україні, відбувся захід-реквієм «Сонях скорботи», до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

З цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році. Тоді російське керівництво – традиційно для себе – порушило домовленості: українських військових розстріляли, коли вони колонами проходили тим, що мало бути «зеленим коридором». Їхній шлях пролягав через соняшникові поля. Тому традиційним символом пам’ятного дня 29 серпня став соняшник.

Саме тому в руках представників влади громади, військовослужбовців, членів родин загиблих та громадськості можна було побачити жалобний символ тих трагічних подій - жовтий сонях.

Командир Добровольчого формування №1 Лубенської територіальної громади, Віктор Сивуха перед присутніми на заході-реквіємі, сказав:

«Допоки ми не об'єднаємося, ми не переможемо у цій війні. Ми будемо на цій війні всі. Хтось раніше, хтось пізніше, але всі. Заради пам'яті тих, чиї імена написані тут й ще не написані, ми повинні разом йти вперед, до перемоги!».

Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко говорив про значення віри в нашу перемогу та про те, що пам'ять про всіх, хто поклав життя за свободу і мир, не повинна стертися у наших душах. Також Олександр Петрович висловили слова щирого співчуття сім'ям загиблих героїв та завершив свій виступ словами, що сьогодні постійно звучать на вустах кожного: «Слава Україні!». З нагоди пам’ятної дати з промовою до присутніх звернувся також голова Лубенської РВА Сергій Сіряченко.

Ведучі Валентина Яшна та Артем Бондаренко нагадали про те, що серед полеглих за Україну захисників є й наші земляки, герої-лубенці, їх імена було озвучено. Оголошено хвилину мовчання.

Панахиду за загиблими відправив настоятель Церкви Всіх Святих Землі Української, отець Георгій та священники Православної Церкви України.

Завершився захід покладанням квітів до пам’ятного знака  воїнам-лубенцям, які загинули під час бойових дій проти військової агресії російської федерації в Україні.

 

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови