Виконуємо Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики..."

27 липня цього року набув чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». На його виконання розпорядженням Лубенського міського голови створено відповідну комісію, до складу якої увійшли не лише працівники різних підрозділів виконавчого комітету, а й історики, краєзнавці та представник Інституту національної Пам’яті України. 29 липня під головуванням секретаря міської ради Маргарити Комарової відбулося чергове засідання цієї комісії.

На ньому йшлося про хід виконання  вказаного Закону на Лубенщині. Зокрема йшлося про те, що протягом серпня демонтовано пам’ятник трубадуру Російської імперії Пушкіну у Лубнах та бюст звеличеному Сталіним російському помологу Мічуріну у селі Михнівці.

Заслухано інформацію про хід виконання Закону щодо приведення у відповідність назв товарів і послуг, що містять символіку російської імперської політики. Власники торгових марок і знаків зобов’язані це зробити упродовж 27 липня – 27 жовтня 2023 року.

На комісії також розглянули звернення та прийняли рішення щодо демонтажу з будинку по вулиці Віктора Новікова анотаційної дошки, яка звеличує уродженця села Левашове Росії, комуністичного військового діяча, генерал-майора Армії СРСР Григорія Ляскіна. Цю дошку буде передано до фондів Лубенського краєзнавчого музею ім. Гната Стеллецького.

Члени комісії констатували той факт, що у публічному просторі залишається ще досить багато забороненої символіки. Тож, щоб ефективніше працювати вирішили ще раз оновити перелік таких елементів. Громада у нас велика, тому просимо й населення допомагати виявляти елементи.

Крім того вирішено доручити комунальним службам вжити заходів щодо усунення з будинків населених пунктів громади застарілих аншлагів/табличних покажчиків назв вулиць, які були перейменовані під час декомунізаційних та деколонізаційних процесів у 2016 та 2022/23 роках.

Робота з виконання Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» триває.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови