Відбулося чергове засідання Комісії з реалізації державної політики відновлення та збереження національної пам’яті українського народу

15 вересня під головуванням секретаря міської ради Маргарити Комарової відбулося чергове засідання Комісії з реалізації державної політики відновлення та збереження національної пам’яті українського народу на території Лубенської територіальної громади.

Зокрема мова на засіданні комісії йшла про виконання попередніх рішень та роботу виконану Управлінням культури і мистецтв щодо  впорядкування пам’ятників і пам’ятних знаків на території громади у відповідності до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Деякі з них потребують рішення Департаменту культури і туризму щодо вилучення з  Державного реєстру пам’ятних знаків, підготовки тендерної документації, тощо. Стосовно горельєфа на пам’ятнику, що знаходиться на Володимирському майдані повідомлено, що згідно рішення Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини, необхідно надати  пакет документів, зокрема й щодо авторських прав на об’єкт монументального мистецтва. Згідно Закону України про авторське право та суміжні права, автору належать особисті немайнові права: вимагати збереженості цілісності твору і протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню чи іншій зміні. Тож необхідно звернутися до автора пам’ятника, народного художника А.В. Куща, який повинен дати письмовий  дозвіл на демонтаж горельєфів, або, можливо, запропонує заміну горельєфів пам’ятника. Демонтовані частини пропонується передати до Лубенського краєзнавчого музею.

Крім того, комісія розглянула, проаналізувала та прийняла рішення стосовно назв вулиць міста Лубни, що підпадають під дію вказаного Закону України. Певна їх частина  потребує висновку Експертної ради при Українському інституті національної пам'яті. Відповідний лист буде направлений до вказаного органу. Рішення щодо їх перейменування буде прийняте після отримання висновку.  Їх  перелік нижче:

вул. 18 Вересня

вул. Айвазовського

вул. Артеменка

вул. Донченка

вул. Ігоря Сікорського

вул. Короленка

вул. Олексія Бутовського

парк дитячий ім. Донченка

Рішенням комісії підлягають перейменуванню та будуть винесені на обговорення мешканців наступні назви вулиці:

вул. 8 Березня (з провулками);

вул. Першотравнева (з провулками);

вул. Тупікова генерала;

вул. Черняховського генерала;

вул. Щелканова

Обгрунтовані письмові  пропозиції від мешканців можна подавати до Лубенського Краєзнавчого музею (вул. Ярослава Мудрого 30/25, електронна пошта Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.) . Комісія звертається з проханням: до закінчення війни не подавати для вшанування у назвах вулиць імен загиблих Героїв-земляків. Питання їх вшанування і увічнення буде ОБОВ’ЯЗКОВО вирішене після Перемоги.

Робота комісії триває. Про наступні рішення та експертні висновки будемо інформувати мешканців громади.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови