Відбувся онлайн-семінар щодо засудження та заборону пропаганди російської імперської політики

3 жовтня працівники управлінь та відділів апарату самоврядування взяли участь в онлайн-семінарі, що проводився у форматі Zoom-конференції на тему «Актуальні питання виконання Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Деколонізація та декомунізація в Україні як фактор безпеки і захист національної ідентичності».

Модератор заходу, співробітник Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті Олег Пустовгар, розпочав спілкування та запросив до вступного слова посадовців. Серед них: заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Олексій Бруслик, заступниця голови Полтавської обласної ради Лілія Руроєва, в.о. Полтавського міського голови, секретар Полтавської міської ради Катерина Ямщикова, директорка Полтавського регіонального центру підвищення кваліфікації Наталія Осипенко, які говорили про важливість виконання Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію», адже такі зміни вже давно на часі.

Участь у обговоренні ключових питань конференції взяли: заступник голови Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Володимир Тиліщак, начальниця Північно-східного регіонального відділу Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті, кандидатка історичних наук Марія Тахтаулова, співробітник відділу аналізу українського державотворення Управління наукового забезпечення політики національної пам’яті, кандидат історичних наук Богдан Короленко, директорка Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної військової адміністрації Вікторія Пилипенко, начальниця Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті, кандидатка філософських наук Олена Охрімчук.

У першій частині відеоконференції йшлося про деокупацію свідомості як частину ментального спротиву російському агресору та про деколонізацію. Зупинилися й на обговоренні ознак пропаганди та символіки російської імперської політики.

Про зміст основних положень посібника матеріалів, рекомендацій і документів для органів місцевого самоврядування та виконавчої влади щодо виконання вимог Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», говорили у другій частині онлайн-семінару. Багато цікавих думок та рекомендацій з цього приводу звучало від співробітника Північно-східного міжрегіонального відділу Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Сергія Бутка.

Секретар Державної міжвідомчої комісії усправах увічнення пам'яті, директор меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремет надав методичні рекомендації з питання ексгумації та переміщення з публічного простору поховань, які є маркерами комуністичного тоталітарного режиму. 

Начальниця відділу охорони культурної спадщини Департаменту культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації Олеся Старолат  розповіла про механізми та шляхи вирішення питань з виконання вимог Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» щодо усунення з публічного просторую

Насамкінець учасники обговорення отримали інформацію щодо механізму та шляхів вирішення питань з виконання вимог Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» щодо усунення з публічного простору об’єктів культурної спадщини.

Спілкування тривало кілька годин, було активним та предметним. Участь у відеоконференції взяли представники від 91 громади області.

 

 

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови