Триває робота з реалізації державної політики відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу

25 жовтня під головуванням секретаря міської ради Маргарити Комарової відбулося чергове засідання комісії з реалізації державної політики відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу на території Лубенської територіальної громади.

На його розгляд виносилася низка важливих питань.

Зокрема мова йшла про план заходів з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження Матвія Номиса. Управління культури і мистецтв разом з управлінням освіти виконавчого комітету Лубенської міської ради розробили значну кількість цікавих і змістовних заходів. Крім того на виконкомі Лубенської міської ради було ухвалене рішення про відкриття пам’ятного знаку на території дитячого парку ім. О. Донченка, на якому будуть увічнені імена видатних лубенців, похованих там у ХVIII - на початку ХХ ст. і серед них ім’я Матвія Номиса. Планується також створення документального фільму про видатного земляка.

У межах встановлених законодавством процедур Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» вжито певних заходів з усунення з публічного простору об’єктів, що включені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та переліку об’єктів культурної спадщини.

Заступник начальника управління культури і мистецтв Оксана Радченко повідомила, що в рамках виконання декомунізаційного закону на об’єкти «Пам’ятний знак в пам'ять робітників заводу», що перебуває в Державному реєстрі нерухомих пам’яток України та «Пам’ятний знак - танк ЙС-2», що включено до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини, подано пакет документів з порушенням розгляду питання вилучення пам’яток з Реєстрів до Департаменту культури і туризму Полтавської ОВА

Вона також повідомила про усунення радянської символіки з адміністративних будівель, що не підпадають під дію пам’яткоохоронного законодавства. Зокрема підприємством-користувачем частково демонтована ліпнина на приміщенні за адресою вул. Верстатобудівників, 13/27. 19 жовтня демонтована радянська символіка на будівлі Лубенського міськрайонного суду. Відповідні листи з рекомендаціями прибрати радянську символіку з приміщення залізничного вокзалу м.Лубни до 25.12.2023 р направлені до АТ «Укрзалізниця» та регіональної філії «Південна залізниця».

На засіданні комісії розглядали й різні варіанти подальшої долі пам’ятного знаку 337-й стрілецькій дивізії.

Член комісії, представник Інституту національної пам’яті Олег Пустовгар зазначив, що оскільки це знак на честь військового підрозділу радянської армії, варто або перенести його до місця, де знаходяться інші пам’ятні знаки на честь учасників руху опору та вигнання нацистів періоду Другої світової війни або ж кардинально переозначити вказаний об’єкт.

Члени комісії детально розглянули й можливі варіанти заміни барельєфів на пам’ятному знакові на честь 1000-річчя Лубен. Його автор, скульптор Анатолій Кущ, дав згоду на демонтаж окремих елементів пам’ятного знаку для подальшої переробки ним, не змінюючи композиційного рішення самого об’єкта.

Комісія підтримала пропозицію Маргарити Комарової провести спільне засідання архітектурно-містобудівної ради спільно з автором пам’ятника, регіональним представником інституту національної пам’яті у Полтавській області та членами комісії, істориками й краєзнавцями для напрацювання єдиної ідеї - як будуть виглядати барельєфи з урахуванням історичних смислів.

Іншим важливим моментом засідання комісії було розгляд питання про зміну назв вулиць 8 березня, Першотравнева, Тупікова, Черняховського, Щелканова.

На засіданні комісії затверджено перелік вулиць населених пунктів громади, які підлягають перейменуванню згідно Закону України.

А саме:

с. Березівка  вул. Першотравнева

с. Висачки  вул. Пролетарська, (після уточнення наявності на ній домоволодінь  ліквідувати як об’єкт топонімії)

с. Вищий Булатець вул. Першотравнева

с. Вільшанка  вул. Лісна  вул. Лісова

с. Вовчик  вул. Пономаренка

с. Вовчик вул. Попова, уточнити ім’я та дати біограму

с. Войниха вул. Кирпоноса

с. В’язівок  вул. Лісна   (вул. Лісова)

с. Засулля  вул. Лісна   (вул. Лісова)

с. Ісківці  вул. Першотравнева

с. Калайдинці   вул. Першотравнева

с. Калайдинці  вул. Рубцова

с. Ломаки вул. Черкесова, (уточнити ім’я та біографічні дані)

с. Мацківці  вул. Першотравнева

с. Михнівці  вул. Першотравнева

с. Новаки вул. Першотравнева

с. Олександрівка  вул. Лісна  (вул. Лісова)

с. Оріхівка  вул. 1 травня

с. Піски  вул. Лісна  (вул. Лісова)

с. Піски вул. Кузнєчна  (вул. Ковальська)

с. Піски  вул. Бабака (уточнення імені та біографії)

с. Піски вул. Мелконяна (уточнення імені та біографії)

с. Тишки  вул. Лісна  вул. Лісова

с. Тотчине  вул. Першотравнева

с. Хорошки  вул. Першотравнева

Певна частина назв вулиць міста і громади потребує роз’яснення Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті.

Тож, готуються листи щодо роз’ֹяснення назв на честь Петра Артеменка, Олеся Донченка, Ігоря Сікорського, Володимира Короленка, Олексія Бутовського, Антона Чехова.

Тож, після отримання всіх необхідних матеріалів комісія продовжить свою роботу.

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови