«Злет. Трагедія. Вічність» кінорежисера Сергія Параджанова

4 січня у Лубенській міській бібліотеці для дорослих імені Володимира Леонтовича, у мистецькій вітальні користувачі книгозбірні  разом з бібліотечними працівниками розглянули постать талановитого режисера, вірменина з українським серцем Сергія Параджанова, якому 9 січня виповнюється 100 років від дня народження. Непересічний та епатажний, щедрий та вимогливий, людина з почуттям гумору і значущим талантом, який реалізовував упродовж життя, присвятивши Україні 32 роки та подарувавши світу як режисер незабутній кінофільм «Тіні забутих предків», екранізувавши повість Михайла Коцюбинського, а ще низку сценаріїв, новел, малюнків, колажів. Про визнання і славу, тюремне ув’язнення,  обмеження у творчості, замовчування успіху упродовж 15 років,  кінематографію і особисте життя   говорили  на  творчому інвенті.

Переглянули епізоди кінофільму «Тіні забутих предків», документальні розвідки про життя кінорежисера, його власні інтерв’ю, де чітко простежується громадянська, проукраїнська позиція, згадали висловлювання і цитати.

Дізналися і про відвідини Параджановим Лубен, адже Сергій Йосипович був режисером відомого кінофільму «Перший Парубок», сценаристами якого виступили письменники-земляки Петро Лубенський та Віктор Безорудько. Про цікаву робочу гостину Параджанова на Лубенщину розповіла науковий співробітник Лубенського краєзнавчого музею імені Гната Стеллецького Тамара Дяченко.

Завершили захід закликом Сергія Параджанова: «Хай живе Україна!» і, звісно, пам’ять про  кінорежисера, який  вважав Україну своєю другою батьківщиною та став  натхненником для сучасних митців кінематографу.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови