21 березня - Всесвітній день людини з синдромом Дауна

21 березня визначено Міжнародним днем людини з синдромом Дауна. Щорічно в Лубенському міському центрі комплексної реабілітації дітей з інвалідністю на обслуговуванні знаходиться близько 15 дітей різного віку з таким діагнозом. У Центрі можна отримати комплекс медичних, психологічних і педагогічних реабілітаційних заходів, спрямованих на допомогу дітям з синдромом Дауна. Реабілітаційні послуги можна отримати вже з перших місяців життя дитини.

Синдром Дауна є хромосомною аномалією (не є хворобою і не лікується), якій притаманна додаткова хромосома 21. За статистикою одна дитина із 700 новонароджених зˊявляється на світ зі синдромом Дауна. Це співвідношення однакове в різних країнах, кліматичних зонах, соціальних прошарках. Воно не залежить від способу життя батьків, їх здоровˊя , шкідливих звичок, харчування, достатку, освіти, кольору шкіри чи національності. Хлопчики та дівчатка народжуються з однаковою частотою. Батьки при цьому мають нормальний набір хромосом.

Синдром Дауна не є затримкою розвитку, проте обумовлений своєрідним розвитком організму в  звˊязку  з наявністю зайвої 21 – ї хромосоми. Саме ця зайва хромосома і робить всіх діток зовнішньо схожими одне на одного. «Діти однієї мами», так називають їх через сукупність зовнішніх ознак.

Психічному і фізичному розвитку дитини з синдромом Дауна повинно приділятися достатньо уваги з перших місяців життя. Це вимагає від батьків великого терпіння, наполегливості, а головне любові. Одразу після підтвердження діагнозу варто заохочувати батьків залучати дитину до програм раннього розвитку немовлят. Дитина із синдромом Дауна пройде всі ті самі етапи розвитку, що і інші діти, але у своєму темпі і зі своїми особливостями.

Всім батькам, які виховують особливих дітей, хочемо порадити бути терплячими і навчати дитину жити із цим захворюванням повнокровно, активно, самостійно і отримувати радість від життя, адже іншого у неї не буде.

Оксана ПОГРЕБНЯК

Директор Центру

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови