Деколонізація у Лубенській громаді

Процес переосмислення спадщини комуністичного режиму та вилучення елементів комуністичної ідеології з символічного простору України розпочався задовго до Революції гідності, однак набув системності після ухвалення 9 квітня 2015 р. Закону України № 317-VIII «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки». Триває цей процес і в нашій громаді.

Відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», за рекомендаціями комісії з реалізації державної політики відновлення та збереження національної пам'яті Українського народу на території Лубенської територіальної громади на сесіях Лубенської міської ради у період з 2022 року по квітень 2024 року були прийняті рішення щодо перейменування 184 вулиць та провулків населених пунктів нашої громади.

Проте, детально вивчаючи історичні довідки певних історичних постатей, іменами яких колись було названі вулиці, парк, встановлені меморіальні дошки, комісія при виконавчому комітеті Лубенської міської ради не знайшла однозначної відповіді щодо відповідності їх вказаним Законам України. Виникали певні сумніви в оцінці таких діячів як Петро Артеменко, Олесь Донченко, Ігор Сікорський, Володимир Короленко, Олексій Бутовський, Максим Халявицький. За роз’ясненнями звернулися листами до Експертної комісії при Українському інституті національної пам'яті в м. Києві. На жаль, офіційної відповіді поки що ми не отримали, тож, нещодавно звернулися повторно.

Відповідно до вказаних Законів з 27 квітня по 27 липня право усунути російську імперську символіку переходить до начальників обласних військових адміністрацій.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови