З Днем Європи, Україно!

9 травня Україна разом з європейською спільнотою відзначає День Європи. На офіційному рівні  свято започатковане у минулому році, відповідно до Указу Президента «Про День Європи».

Історія  відзначення  Дня Європи  саме 9 травня сягає корінням у ХХ століття. Після завершення Другої світової війни європейські країни почали продумувати принципи політичної співпраці та економічної кооперації.

У результаті 18 квітня 1951 року в Парижі був підписаний договір про створення Європейської спільноти вугілля та сталі. За задумом французького міністра закордонних справ Роберта Шумана, Франція, Німеччина та інші європейські країни мали передати управління виробництвом вугілля та сталі єдиному органу. Унаслідок такого об’єднання ключові галузі військової промисловості також мали перейти під спільний контроль, що унеможливило б підготовку окремої країни до нової війни. Організація була відкрита для усіх європейських держав. Нині вважається, що Декларація Шумана офіційно започаткувала процес європейської інтеграції.

Разом  з Європейським Союзом  та іншими країнами світу Україна  підтримує  загальноєвропейські цінності -  мир, свободу, демократію,  верховенство права.  Саме  за ці принципи  ми боремося з російськими окупантами, відстоюючи  територіальну цілісність та право жити по-європейськи. Для України День Європи – це гарна можливість висловити  подяку країнам- членам Європейського Союзу за підтримку та допомогу у боротьбі з російською агресією, за прихисток, який дала Європа нашим співгромадянам.

Для нашої територіальної громади - це також гарна нагода подякувати  містам-побратимам: польському місту Скерневіце та німецькому Раунхайм  за підтримку,  щиру дружбу,  гуманітарні вантажі, неодноразово підставлене  плече допомоги,  таке важливе для громади зараз, у період війни. Ми вдячні нашим друзям- партнерам за співпереживання, людяність та небайдужість.

Вибір українського суспільства – бути в європейській родині,  консолідувати зусилля задля мирного життя без війни і диктатури. Віримо у європейське майбутнє України. З Днем Європи, Україно!

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови