Краєзнавча мандрівка «Геологічні пам’ятки Лубенщини»

Напередодні Всеукраїнського дня краєзнавства, який відзначається 28 травня, в Лубенській міській бібліотеці для дорослих імені В. Леонтовича відбулася краєзнавча мандрівка «Геологічні пам’ятки Лубенщини».

Лубенщина багата не тільки своєю історією, а й геологічними пам’ятками, які є унікальними об’єктами природного походження і мають важливе наукове значення. На території України понад 400 таких пам’яток, 12 належать Полтавщині, а дві з них знаходяться на території Лубенської  територіальної громади.

Про Висачківський купол (прояв соляної тектоніки в межах Дніпровсько-Донецької западини) та В’язівський опорний четвертинний розріз цікаво та доступно розповів модератор краєзнавчої мандрівки методист дитячо-юнацького клубу спортивного орієнтування і туризму «Валтекс» Лубенської міської ради Микола Полонський, якого представила бібліотекар Ніна Тимошенко.

Присутні зацікавлено слухали про дослідження та дослідників геологічних пам’яток нашого краю, зокрема, про стратиграфію четвертинних відкладів,  типові гірські породи у В’язівку, результати розвідувального буріння у Висачках.

 Микола Полонський та його вихованці активно вивчали ці унікальні об’єкти та історію їх досліджень.

Отож логічно, що у Всеукраїнській краєзнавчій експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна» (напрям «Геологічними стежками України») дослідження «Висачківський горб – геологічна пам’ятка Полтавщини»  клубу «Валтекс» здобуло перше місце, а робота «В’язівський опорний четвертинний розріз: історія досліджень і сьогодення» в тому ж конкурсі посіла друге місце.

Охочі мали змогу роздивитися зразки унікальних об’єктів та отримати відповіді на свої запитання.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови