«Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам’ять»: тематична виставка у міській бібліотеці

 

 Днями у міській бібліотеці ім. В. Леонтовича розгорнуто книжкову виставку «Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам’ять», на якій представлені документальні матеріали, художні твори, публіцистичні нариси.

 26 квітня 1986 року одна із найскорботніших дат, спогади про яку, ще довго будуть пронизувати серця гострим болем. Минає 35 років, а чорний день Чорнобильської трагедії все одно хвилює людей – і тих, кого він зачепив своїм недобрим крилом, і тих, хто народився далеко від покривдженої землі. І жодна статистика не скаже скільки людських життів понівечено чорнобильським смерчем.

День вибуху четвертого реактора на ЧАЕС міг би стати останнім днем для України, якби у вогнище палаючого ядерного кратера не кинулися, жертвуючи собою, прип’ятські пожежники й нічна зміна станції. За кілька годин їх, спалених радіацією, замінять інші, лік яких піде вже на десятки тисяч.

До першої шеренги сміливців, які виступили на боротьбу з розбурханим ядерним монстром стали і лубенці, руками яких було зведено 220 кілометрів колючої огорожі навколо зони відчуження, побудовано близько 200 кілометрів шосейних доріг, проведено дезактивацію десятків населених пунктів України і Білорусії, більше мільйона квадратних метрів приміщень атомної станції.

Доземно схиляємося перед ліквідаторами цієї страшної аварії, перед пам’яттю до часу померлих від радіаційного смерчу.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови