Віночок-оберіг виплітали, здоров’я і миру бажали

У віночку нашім
Різнобарвні квіти –
Символ України
І дарунок літа.

Своєрідним жіночим оберегом на Україні завжди був віночок. Віночки на Україні дівчата виплітали з різного зілля від весни до осені. До вінка впліталося багато різних квітів з лікувальними властивостями. Вплітались до вінка ружа і деревій, безсмертник і любисток, волошка і ромашка, незабудка і цвіт калини, м’ята та барвінок.

Дослідники вважають, що український вінок — це також  побажання мирного, ясного неба над головою того, хто його носить, оберіг від злих сил та нещасть.

Тепла літня зустріч учасників дитячого клубу «Веселі долоньки» Публічної бібліотеки імені Володимира Малика була присвячена виготовленню українського віночка-оберега. З вуст бібліотекаря Лариси Гончарук маленькі користувачі книгозбірні дізналися про красивий давній звичай - виплітати вінки, про символіку квітів українського віночка. Та найцікавіше було діткам виготовляти свій, неповторний віночок з кольорового паперу. Квіточка, вирізана та припасована на виріб з любов’ю власноруч, наділяє віночок позитивною енергетикою. Творче заняття принесло дітям та дорослим чимало задоволення. А читання вголос віршів зі збірки Людмили Горової «Ми вареники ліпили» додало емоційного забарвлення заходу в бібліотеці.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови