«Є місце подвигу не тільки на війні!»: мітинг у Лубнах до 35-х роковин Чорнобильської трагедії

 26 квітня на території громади відбулись заходи вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи, що проводилися із обмеженою кількістю присутніх через запровадження карантинних обмежувальних заходів.

 

Зранку покладання квітів до пам'ятних знаків на честь учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС відбулося у сільських населених пунктах Лубенської територіальної громади, участь у яких узяли очільники та члени чорнобильських організацій.

О 10:30 у приміщенні виконкому почалася церемонія презентації та погашення поштових марок, присвячених пам’яті нашого земляка, Героя України Олександра Лелеченка. Ініціаторами такої події стало АТ «Укрпошта», спільно з Полтавською ОДА. Цьогоріч місцем проведення заходу були обрані саме Лубни, оскільки Олександр Лелеченко народився на Лубенщині (с. Новооріхівка).

Привітав учасників цієї визначної події Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко, відзначивши важливість та знаковість події, після чого він разом з головою РДА Сергієм Сіряченком, головою районної ради Тетяною Качаненко, головою районної організації «Союз Чорнобиль України» Миколою Чудаком та директором Полтавської дирекції АТ "УКРПОШТА" Юрієм Набасовим здійснили погашення марок та конвертів на пошанування 35-х роковин трагедії на Чорнобильській АЕС.

Тематичні заходи продовжились невеликим мітингом біля пам’ятного знака ліквідаторам аварії на ЧАЕС, що у центрі міста.

До присутніх членів чорнобильських організацій звернувся Олександр Грицаєнко, він згадав подвиг краян, серед яких чимало мешканців Лубенщини, пам’ять про яких житиме вічно в серцях теперішніх і прийдешніх поколінь. Принагідно Олександр Петрович зазначив, що багатьох ліквідаторів відзначено грамотами виконавчого комітету, почесними відзнаками, які буде передано кожному разом з грошовими нагородами.

Також під час заходу виступили: голова РДА Сергій Сіряченко, голова районної ради Тетяна Качаненко, голова районної організації «Союз Чорнобиль України» Микола Чудак, який зауважив, що за останній час на Лубенщині померло 1025 ліквідаторів.

Про важливість належного вшанування тих, хто захистив світ від великої техногенної загрози говорила у своєму вітальному слові народний депутат України Анастасія Ляшенко. Також вона вручила грамоти Верховної Ради України ліквідаторам Лубенщини.

Учасники мітингу вшанували хвилиною мовчання пам’ять про тих героїв-земляків, які відійшли у вічність.

Біля алеї пам’яті, що біля Зажур-гори, захід завершився. З короткою промовою до побратимів та присутніх звернувся голова ЛМГО «Чорнобильці Лубенщини» ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Василь Піцура та голова правління «Полтавського обласного об’єднання громадських організацій інвалідів-ветеранів Чорнобиля» Лариса Погребняк, які проінформували про те, що делегація чорнобильців з Лубен знову збирається їхати до Верховної Ради України та взяти участь у брифінгу щодо цього питання, де мають намір продовжувати відстоювати свої законні права, заручившись підтримкою народного депутата України Анастасії Ляшенко.

Насамкінець усі присутні вшанували чорнобильців, які відійшли у засвіти, хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятної стели на честь померлих ліквідаторів.

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови