Обговорили перспективи функціонування закладів соціальної сфери

6 травня заступник міського голови Ірина Харченко провела нараду з питань перспективи функціонування закладів соціальної сфери Лубенської територіальної громади

Відповідно до наказу головного лікаря комунального підприємства «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги ПОР» від 22 березня 2021 року №120 «Про оптимізацію структурних підрозділів підприємства» ліквідовується відокремлений підрозділ з надання третинної спеціалізованої психіатричної допомоги «Снітино». Про це, зокрема, говорилося на нараді.

 

Із запровадженням ІІ етапу трансформації фінансування системи охорони здоров'я лікування осіб, які страждають на психічні розлади, в умовах стаціонару можливо лише в гострий період та у термін передбачений  стандартами медичної допомоги. Тому, заклади з надання психіатричної допомоги. Тому, заклади з надання психіатричної допомоги вимушені після проведення лікування в умовах стаціонару виписувати особу, яка страждає на психічні розлади, у тому числі із хронічним перебігом захворювання додому під нагляд сімейного лікаря.

У зв'язку з цим, що особи, які страждають на психічні розлади, довготривало перебувають у закладах з надання психіатричної допомоги це може призводити до страждань самих осіб та їх родин: втрати навичок самообслуговування та інших навичок, необхідних для самостійного проживання: втрати родинних зв'язків та житла: залежності від закладів/установ соціальної ізоляції тощо. Після виписки такі хворі не можуть адаптуватися в нових умовах, що може стати причиною бездомності цих осіб та погіршення їхнього стану здоров'я, деякі потребують постійного стороннього догляду.

Враховуючи вищевикладене, присутні на нараді схилилися до думки, що необхідно  забезпечити організацію надання соціальних послуг особам, які страждають на психічні розлади відповідно до потреб або ж опрацювати питання щодо закупівлі соціальних послуг, а саме стаціонарного догляду, підтриманого проживання, зокрема шляхом соціального замовлення публічних закупівель.

 

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови