Пам’ятаємо кожного

7 травня з ініціативи ГО "Ветеранів 25-ої мотострілецької дивізії" (голова Петро Гузь) на міському цвинтарі, що на вулиці Гайдая відбулося покладання квітів до могили видатної в історії Лубен постаті генерал-майора Василя Івановича Нєрєтіна.

Разом з представниками громадської організації квіти на могилу визволителя поклали заступник міського голови Ірина Харченко , син та онук генерала.

Петро Олександрович Гузь коротко розповів присутнім про життя і  подвиг генерал-майора В.І.Нєрєтіна і його бійців, котрі віддали свої молоді життя за майбутній мир і зробили свій внесок у знищення нацизму.

 

Олег Васильович Нєрєтін досить ґрунтовно розповів про військові операції з серпня по вересень 1941 року, про мужність воїнів дивізії, які зафіксовані в багатьох історичних архівних матеріалах.

Після хвилини мовчання всі присутні поклали квіти до пам'ятника, відали честь і шану героїчному минулому командира і патріота.

Учасники 2-ї світової війни, подвигом яких здобуто  Велику Перемогу над нацизмом, назавжди залишиться для нас  символом героїчного минулого, символом  величі духу і братерства народів. Вічна Слава і вічна Пам'ять героям, які полягли за Свободу і Незалежність нашої Вітчизни!

Історична довідка: З 1939 року в місті Лубни була розквартирована 151 стрілецька дивізія. Командиром дивізії був генерал-майор Василь Іванович Нєрєтін. (народився 1900 році в Рязанській області)

В умовах економічного розвитку передвоєнного часу у військах робили все для забезпечення повної бойової готовності, готовності у будь-який час і у будь-яку хвилину виконати наказ по захисту кордонів Батьківщини.

І такий час настав 22 червня 1941 року, коли  190 дивізій Вермахту атакували колишній Союз від Баренцового  до Чорного моря. За тими бомбардуваннями міст і аеродромів, командних пунктів, на нашу землю прийшла війна, яка тривала 1418 днів і ночей.

Не було б Великої Перемоги, не було б і нас. І був би тільки німецький плуг на нашій батьківській землі, де її б обробляли слов'янські раби!

151 СД відмобілізувалася. До її складу було призвано близько 6000 чоловік, з яких мало хто повернувся після війни додому.

Дивізія брала участь в Смоленських боях та у важких оборонних боях у районі міста Гомель. В ході боїв вона зазнала великих втрат і була виведена на доукомплектування. Генерал-майор В. І. Нєрєтін у серпні 1941 року був призначений командиром 266-ї стрілецької дивізії, котра у середині вересня, в ході Київської оборонної операції, в складі армії, потрапила в оточення, і в період з 13 по 17 вересня була знищена.

У ході цих важких боїв генерал-майор В. І. Неретін загинув 30 серпня в районі міста Щорс Чернігівської області, коли особисто повів уцілілі військові частини в атаку. Це стало відомо з представлення до урядової нагороди орденом Леніна від 25.11.1941, складеного командувачем 21-ї армії генерал-майором Гордовим і членом Військової ради армії Бригадним комісаром Сердюком.

Генерал-майор В. І. Нєрєтін нагороджений орденом Леніна 27.12.1941, посмертно.

Голова Ради Ветеранів 25-ої мотострілецької дивізії   Петро Гузь

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови