Із обласного семінару-практикуму керівників інклюзивно-ресурсних центрів

3 червня  відбувся обласний семінар-практикум керівників інклюзивно-ресурсних центрів (далі ІРЦ) Полтавської області на тему  «Організація партнерської взаємодії керівника ІРЦ  з батьками та громадою». Захід був проведений Інклюзивно-ресурсним центром Лубенської міської ради на базі Лубенської спеціалізованої школи № 6.

 У фокусі уваги були розвиток інклюзивної, комунікаційної, управлінської компетентностей, створення безпечного та інклюзивного освітнього середовища, особливості  інклюзивного навчання та забезпечення додаткової підтримки в освітньому процесі дітей з особливими освітніми потребами (далі ООП). Ініціатором заходу стала Ірина Калініченко, завідувачка кафедри педагогічної майстерності та інклюзивної освіти Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. М.В. Остроградського, яка озвучила регіональне бачення сучасної моделі партнерської взаємодії працівників ІРЦ з батьками та громадою. Учасників семінару привітали Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко та начальник Управління освіти Мирослав Костенко. Вони наголосили на важливості формування нового світогляду у сфері освіти та висловили свою підтримку в забезпеченні права дітей з особливими освітніми потребами на здобуття всіх рівнів освіти, створенні максимально-сприятливого середовища для розвитку потенціалу таких дітей та підвищенні їх рівня участі у житті громади.

Важливість раннього виявлення порушень розвитку висвітлила неонатолог акушерсько-гінекологічного відділення КП «ЛЛІЛ» ЛМР Світлана Кравчук. Медичний аспект супроводу дитини з особливими освітніми потребами та співпрацю лікарів первинної ланки з ІРЦ окреслила завідуюча АЗПСМ № 2 Галина Бирченко. Про партнерство з ІРЦ та додаткові корекційно-реабілітаційні послуги для дітей з ООП розповіла Оксана Погребняк, директор Лубенського міського центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю. Разом з практичним психологом ІРЦ Юлією Кондратюк та практичним психологом Лубенської ЗШ №1 Мариною Полигач керівники ІРЦ працювали над створенням спільної моделі системи допомоги дітям з ООП за допомогою інтерактивної вправи «Техніка Уолта Діснея» за О.Ділтсом. Свій погляд на створену фахівцями модель допомоги висловили гості семінару, батьки особливої дитини, Віталій та Оксана. Передовими знаннями та напрацюваннями своїх центрів поділилися директор ІРЦ № 1 Полтави Сергій Зайцев та директор ІРЦ Лубен Наталія Москальова.

Результатом роботи учасників семінару стало відкриття нових можливих шляхів партнерської взаємодії керівників ІРЦ з батьками, закладами охорони здоров’я, центрами комплексної реабілітації дітей з інвалідністю та громадою. Спільна праця надихнула на подальшу роботу в напрямку покращення якості надання послуг дітям з особливими освітніми потребами.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови