День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни на Лубенщині

22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.З цієї нагоди в центрі Лубен, біля Вічного вогню відбувся невеликий мітинг, участь у якому взяв Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко, перший заступник міського голови Олег Соболєв, заступники міського голови Ірина Харченко та Олександр Діденко, секретар міської ради Маргарита Комарова, керуючий справами виконкому Юлія Білокінь, депутат обласної ради Наталія Сухонос, а також депутати міської ради, члени ради ветеранів міста, громадськість.

 Відповідно до Указу Президента України від 17. 11. 2000 № 1245/2000, щорічно 22 червня наша держава відзначає День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни. Встановлена ця дата «з метою всенародного вшанування пам’яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років, їх подвигу та жертовності». Також цього дня вшановується пам’ять всіх тих, чиє життя було покалічено і зруйновано у тій страшній війні.

Тож саме на площі Слави зібралася 22 червня о 09:30 ранку представники влади разом з членами ветеранських організацій, аби віддати шану героям полум’яних літ. Лубенщина також пам’ятає чисельні втрати своїх земляків-визволителів у одній із найкровопролитніших воєн, адже й у нашому краї також точилися жорстокі, кровопролитні бої, про що нагадують чисельні пам’ятники та обеліски на честь воїнів-визволителів на території нашої громади.

Про це говорив у своїй промові Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко, зазначивши, що сьогодні на Україні все ще немає миру та спокою, тому найперше завдання сучасного суспільства – забезпечити мир у всьому світі, без кровопролитних воєн.

Власними думками про чисельні втрати українського народу у Другій світовій війні поділилися: голова Лубенської районної організації ветеранів України Василь Силка, голова ветеранської організації  мікрорайону №3 Віктор Чинч та член ради ветеранів міста Михайло Антоненко.

Оголошено хвилину мовчання за загиблими у війні, до Вічного вогню покладено живі квіти.

Довідково: за різними оцінками, у Другій світовій війні українці понесли людські втрати більші, ніж Велика Британія, Канада, США і Франція разом взяті.

За офіційними даними, Україна втратила п’яту частину населення. На фронті загинули понад мільйон українців, майже стільки ж військовополонених і ще 3,9 млн мирних жителів були знищені окупантами, на примусові роботи до Германії було вивезено близько 2,5 млн осіб.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови