Імена героїв у наших серцях будуть жити вічно!

22 червня, у день початку Другої світової війни, керівники двох громадських організацій Петро Гузь і Василь Піцура, за сприяння та фінансової підтримки Лубенської місцевої влади, організували екскурсію до сіл Таранівка та Соколово Зміївського району Харківської області. Участь у поїздці взяли також представники ради ветеранів міста на чолі з головою Олексієм Пивоваром.

 У Таранівці делегацію зустрів сільський староста Андрій Усіченко. Усі разом побували біля меморіалу героям-широнівцям та поклали квіти до нього, вшанувавши подвиг бійців взводу Лейтенанта Широніна, що відбили напад гітлерівців.

На мітингу виступили очільники громадських організацій Олександр Гузь, Олексій Пивовара та Андрій Усіченко, після чого присутні поклали квіти до меморіалу героям - широнинцям.

На обличчях багатьох можна було побачити і смуток, і скорботу. Люди знають ціну подвигу солдата і ціну Великої Перемоги над нацизмом. Усі виступаючі з сумом і печаллю розповідали про великий подвиг взводу лейтенанта Широніна, про труднощі періоду окупації, про злочини, які принесла війна народу Зміївщини.

Делегація відвідала також музей героїв - широнинців, де зібрано чимало письмових експонатів і експонатів з місць боїв Другої світової війни. Юлія Данько розповіла нам про історію створення музею і про ветеранів 25 СД, які відвідали музей.

Керівники ветеранських організацій висловлюють щиру вдячність Лубенському міському голові Олександру Грицаєнку за надану фінансову допомогу, яка дозволила організувати екскурсію, для членів ветеранської організації міста Лубни, для ветеранів 25-ї МСД і учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС місцями бойової слави 1-го чехословацького окремого піхотного батальйону Людвіка Свободи і героїв - широнинців 25-ій СД.

Того ж дня учасники екскурсійної поїздки відвідали село Соколово Зміївского району Харківської області.

Метою поїздки було вшанування подвигу чеських воїнів, які боролися з німецькими окупантами, відвідання меморіалу та братських могил героїв-широнівців, покладання до них квітів. Учасники громадських організацій дякують за безаварійну, комфортну поїздку та уважне ставлення приватному підприємцю Миколі Демочко.

У чудовому сільському музеї можна було ознайомитися з історичними матеріалами про співпрацю колишнього СССР та воїнів 1-го Чехословацького окремого піхотного батальйону, який взяв участь у битві в селі Соколово Зміївського району.

Після короткого мітингу присутні разом з сільським старостою села Геннадієм Соколововим поклали квіти до пам’ятника героям 1-го чехословацького окремого піхотного батальйону Людвика Свободи.

Наш обов’язок - передавати цю священну пам’ять від покоління у покоління.

 

Гузь Петро

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови