У музеї вшанували пам’ять письменниці Любові Яновської

24 липня у Лубенському краєзнавчому музеї відзначили 160 - річчя від дня народження письменниці Любові Яновської. Про життєвий шлях талановитої українки, яка народилася на Чернігівщині, навчалася у Полтаві та 25 років прожила на Лубенщині розповіла відвідувачам заходу науковий співробітник музею Тетяна Сафронова. Шанувальники історії дізналися про значну роль в становленні її літературного таланту лубенських діячів Володимира Шемета та Мусія Кононенка, про благодійну діяльність родини Яновських у селі Тарнавщина Лубенського повіту.

 Працівниця музею наголосила, що Любов Яновська увійшла в історію України не лише як авторка літературних творів, лібрето до опер Миколи Лисенка та Бориса Підгорецького, але й як активістка «Просвіти» та жіночого руху, яка завжди була у вирі українського громадського життя Лубен та Києва.

Студентка Полтавського педагогічного університету ім.В.Г.Короленка Тетяна Гурт познайомила присутніх з яскравою постаттю доньки Любові Яновської, Валентини Радзимовської, вченої-біолога зі світовим ім’ям. Лубенці мали змогу почути уривок з п’єси Яновської «На Зелений Клин» у виконанні Тетяни Гурт та Дмитра Луценка та спогади Павла Крата про лубенський період життя письменниці.

Про увічнення пам’яті Любові Яновської та встановлення пам’ятної стели у селі Тарнавщина фермером Олексієм Коваленком розповів радник Лубенського міського голови, підполковник Сергій Сухина. Окрасою заходу став виступ студента Луганської консерваторії скрипаля Дмитра Луценка.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови