Не допустіть пожежі в екосистемах!

Для того, щоб запобігти виникненню пожеж в природних екосистемах співробітники Лубенського районного управління ГУ ДСНС України у Полтавській області спільно з представниками сектору з питань надзвичайних ситуацій виконкому Лубенської міськради продовжують проводити інформаційно-профілактичну роботу серед населення.

Так, за останні кілька днів фахівці провели профілактичні бесіди з мешканцями населених пунктів Лубенської територіальної громади.

 

Під час спілкування з громадянами фахівці  нагадували основні правила пожежної безпеки, закликали їх дотримуватись, наголошували на недопущенні випалювання сухої рослинності, стерні, сміття.

Рятувальники розповідали про кількість та збитки від пожеж на відкритій території, нагадували дії у разі виявлення стрімкого поширення полум’я.

Для того, щоб люди не забували та дотримувалися елементарних правил безпеки наприкінці бесід вручалися тематичні пам’ятки.

То ж, аби запобігти виникненню й поширенню пожеж в екосистемах пам’ятайте й виконуйте прості правила.

Перебуваючи на відпочинку, господарюючи на присадибних ділянках та на відкритих територіях, прибираючи на прилеглих територіях установ, підприємств та організацій, завжди дотримуйтесь правил пожежної безпеки: не спалюйте суху рослинність, не розкладайте багаття у лісах, на торфовищах, утримайтеся від куріння чи користування відкритим вогнем у цих місцях.

Пам’ятайте, що несанкціоноване випалювання сухої рослинності – адміністративне правопорушення, а залежно від наслідків – злочин, за який законодавством України передбачена відповідальність!

Згідно зі ст. 77 та 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, уздовж залізниць, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим небезпечним способом передбачено стягнення штрафів.

Обирайте безпечні способи господарювання на присадибних ділянках, пам’ятайте, що випалювання сухої рослинності завжди пов’язане з ризиками перекидання вогню на розташовані поруч будівлі, лінії електропередач, торфополя та лісові насадження, а продукти горіння небезпечні для людського здоров’я та довкілля.

Вирушаючи до лісу на відпочинок, обирайте спеціально визначені місця – рекреаційні зони. Подбайте про те, щоб обкопати багаття по периметру, а непогашений вогонь не залишайте без нагляду.

Водіям варто пам’ятати, що за сухої погоди спричинити пожежі в екосистемах здатен навіть непогашений сірник або недопалок, викинутий на узбіччя.

Закликаємо громадян об’єднати зусилля у боротьбі з несанкціонованим випалюванням сухої рослинності. Якщо ви стали свідком такого правопорушення, викликайте на місце події працівників правоохоронних органів за телефоном 102.

Пожежу, що розгоряється, спробуйте затоптати, засипати піском чи залити водою. Якщо ж не вдається впоратися самотужки або помічена вами пожежа уже набула значних розмірів, телефонуйте за номером 101! Пам’ятайте: пожежу легше попередити ніж загасити !

Шановні громадяни, якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях негайно телефонуйте за номером 101. Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків.

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови