Про хворобу та щеплення розповідають лікарі

1 вересня лікар амбулаторії №3 Лубенського міського центру сімейної медицини Володимир Білокінь зустрівся з колективом ПрАТ «Харківпродмаш», щоб розповісти про стан із захворюванням на COVID-19 та відповісти на питання, що цікавлять людей.

 

Другий рік шириться світом пандемія COVID-19. Ця хвороба відзначається  великою заразністю серед усіх верств населення у всіх вікових групах. Хвороба характеризується підвищеною смертністю та значним відсотком ускладнень (так званим постковідним синдромом) у тих, кого вона торкнулась. Початок захворювання схожий за симптомами на звичайну ГРВІ. Пацієнта може турбувати головний біль, підвищення температури, біль у м'язах, суглобах, втрата нюху, смаку, можливі кишкові розлади, кашель, задишка. У таких випадках важливо вчасно звертатись до сімейного лікаря для встановлення діагнозу та призначення лікування. Слід  дотримуватись протиепідемічних заходів для обмеження поширення інфекції. У важких випадках пацієнт може потребувати стаціонарного лікування, кисневої підтримки та великої кількості лікарських засобів для відновлення функцій організму.

На Полтавщині вже зареєстровані випадки захворювання на COVID-19, спричинені штамом Дельта. Щоденно збільшується захворюваність в Лубенському районі. Попередні штами вірусу переважно вражали людей похилого віку та осіб із супутніми хронічними хворобами. Новий штам швидше передається від хворої людини до здорової не залежно від віку і наявності супутніх захворювань, скорочується період до появи ознак хвороби, сильніше проявляються ускладнення. Специфічного лікування хвороби не існує. Єдиним дієвим методом протидії поширенню інфекції й подальшого розвитку ускладнень є вакцинація.

Наразі в Україні зареєстровано 5 вакцин : AstraZeneca, CoronaVac, Phizer, Spikevax(Moderna), Johnson & Johnson. КП «КНП ЛМЦПМСД» має в наявності перші чотири вакцини. Вакцини транспортуються та зберігаються з дотриманням всіх вимог щодо поводження з такими препаратами.

Володимир Анатолійович відповів на питання присутніх та закликав якнайшвидше подбати про власне здоров'я та здоров’я своїх рідних і колег та вакцинуватися.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови