Пам’ятати, щоб не повторилося знову

16 жовтня у Лубенському  краєзнавчому музеї пройшла година пам’яті присвячена трагічним подіям 1941 року , коли у Засульському яру були розстріляни лубенці-євреї. Своїми думками про причини та наслідки Голокосту поділився з учасниками заходу член єврейської громади Геннадій Хенкін, співавтор краєзнавчого видання  «Забуттю не підлягає».

Письменниця Раїса Плотникова розповіла про складну роботу над романом  «В яру згасаючих зірок», який побудований на основі спогадів свідків трагедії. Про створення музейної кімнати в опорному закладі  «Засульський ліцей»  та співпрацю з міжнародною організацією «Remember us», яка зберігає пам’ять про Голокост в усьому світі, присутні дізналися від директора закладу Анатолія Савенкова.

Науковий співробітник Тетяна Сафронова презентувала відвідувачам музею відео «Хабар за життя», героями якого стала родина Андрія та Катерини Галичів з села Червоні Пологи Лубенського району, яка врятувала дві єврейські родини та отримала від держави Ізраїль почесне звання Праведники народів світу. Працівник музею розповіла про співпрацю Лубенського краєзнавчого музею імені Гната Стеллецького та Національного музею історії  України у Другій світовій війні  у проєкті «Українці-Рятівники. Марафон історій».

Присутні мали змогу переглянути спогади жителів міста про трагедію Засульського яру, книги присвячені Голокосту, які надав Генадій Хенкін та  унікальні  фото з наукового архіву музею.

 

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови