Відкрито фотовиставку з архівів етнографічної збірки «Древо»

У виставковій залі галереї мистецтв представлена перша широкоформатна фотовиставка з архівів Етнографічної Збірки «Древо» «На старих фотографіях всі молоді, в рамках проєкту «Традиція, естетика, побут та свята Полтавщини через об’єктив фотографів сторічної давнини». Реалізація проєкту стала можливою завдяки підтримці Департаменту культури і туризму Полтавської обласної державної адміністрації.

 

Саме Лубнам пощастило відкривати цю унікальну серію запланованих фотовиставок, що невдовзі помандрують Полтавщиною. Слід зазначити, що проводився захід з суворим дотриманням карантинних обмежень і потрапити на виставку міг тільки той, хто мав сертифікат про вакцинацію.

Тож куратор виставки, молодий лікар, відомий колекціонер, засновник та власник музею Етнографічна збірка «Древо» Едуард Крутько, згуртував довкола себе однодумців, які стали партнерами організації. А тому непересічна подія відбулася – показ скарбів української самобутності. Відвідувачі виставки мають знати цих прекрасних людей: «Рись» (платформа традиційної музики), Громадська організація «Твій Світ», Освітній проєкт «ЕПОХА», Громадська організація «PReDKi» та інші.

Привітали молодого краєзнавця секретар міської ради Маргарита Комарова, з вітальним словом виступила заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ірина Харченко.

Із захопленням слухали присутні відгук на подію лубенської письменниці, члена НСПУ Раїси Плотникової та відомої майстрині Валентини Ляшенко, яка продемонструвала прекрасне українське вбрання, що гармонійно доповнило атмосферу заходу. Самобутній виступ молодіжного фольклорного гурту «Щука-Риба» зі столиці став ще однією родзинкою непересічної події, що відбулася у галереї мистецтв та залишив по собі багато яскравих вражень.

55 світлин, що відображають естетику давнини, національних свят та побут наших предків є чи не єдиним документальним джерелом, яке демонструє наочно особливості одягу, рівень життя, типажі у певній місцевості. Майже усі світлини походять з Хорольщини. Датуються від початку до першої половини ХХ ст.

Світлини, колекційний старовинний одяг та інші предмети минувшини – мовчазні свідки, що відображають цілу епоху, що осідає чимось непроминально-вічним у наших душах, коли споглядаємо цю сакральну красу, відкриваючи для себе деякі моменти з життя наших предків, відкриваючи історії цілих родів, проживаючи його перед кожною із світлин.

2

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови