Відбулася Координаційна рада з питань протидії домашньому насильству

Саме ця тема стала гаслом спільного засідання Координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству та гендерно зумовленому насильству і Координаційної ради служби у справах дітей, що відбулося 2 грудня у стінах виконкому.

Присутніми на засіданні були: Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ірина Харченко, депутат обласної ради Наталія Сухонос, начальник управління освіти, депутат Мирослав Костенко, очільники та фахівці соціальних служб, заступники директорів шкіл з навчально-виховної роботи, запрошені.

Розпочинаючи діалог з присутніми, Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко зауважив, що боротися з таким явищем, як насильство у сім’ї, необхідно усім разом: соціальним службам, громадським організаціям, що працюють у цьому напрямку та самим громадам. При цьому допомогу у розв’язанні проблеми слід надавати кожній конкретній родині індивідуально, залежно від ситуації, що склалася. Кінцевою ж метою спільних зусиль, за словами Олександра Петровича, є «громада без насильства, а для цього слід зробити все, аби й передбачити, і припинити насильство в сім’ї». Як повідомив Олександр Грицаєнко, наша громада стала партнером проєкту Фонду ООН у галузі народонаселення «Міста і громади вільні від домашнього насильства».

Начальник відділу сім’ї, молоді та спорту Світлана Скиба у своєму виступі звернула увагу на те, що відділом розроблена та затверджена Комплексна програма запобіганню та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі у Лубенській територіальній громаді на 2021-2025 роки. Відповідно до Розпорядження Лубенського міського голови призначено координатора цього напрямку роботи - заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ірину Харченко. Відповідальним за координацію заходів реагування на факти вчинення насильства визначено відділ сім’ї, молоді та спорту. Крім того, на території нашої громади, завдяки фінансової підтримки Фонду ООН, планується відкрити денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства з «кризовою кімнатою».Також Світлана Олексіївна ознайомила присутніх з алгоритмом дій уповноваженого структурного підрозділу при зверненні постраждалої особи від домашнього насильства.

Начальник служби у справах дітей Тетяна Башлій доповіла про статистику випадків домашнього насильства відносно дітей у Лубенській громаді та ознайомила присутніх із заходами, що проводяться службою на виявлення та захист дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. На закінчення Тетяна Володимирівна сказала: «Вірю, що спільними зусиллями ми з вами забезпечимо для дітей і мешканців нашої громади дієву систему з питань запобігання та протидії домашньому насильству».

Про роботу мобільної бригади, що створена при Центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та надає соціально-психологічну допомогу особам, які постраждали від домашнього насильства, розповів начальник Віктор Цимбал. А директор Лубенського місцевого Центру безоплатної правової допомоги Сергій Супрун висловив готовність надати необхідну юридичну консультацію усім, хто цього потребує.

Насамкінець члени Координаційної ради підбили підсумки обговорення наболілої для суспільства теми, наголосивши, що ігнорувати чи замовчувати про проблему насильства у сім’ї не слід, навпаки – про це необхідно говорити, розповідати, просити допомоги та отримувати її від компетентних фахівців. Тому зараз вкрай необхідно працювати над інформаційною кампанією, щоб люди знали, куди можуть звернутися за допомогою та об’єднати всі зусилля дотичних установ на своєчасне реагування на звернення.

І сьогодні наше завдання – формування у громаді нульової толерантності до насильства.

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови