Як говорити з особами старшого віку про вакцинацію: у Лубнах організовують гуртки самодопомоги

Чому літні люди не хочуть чути й слова про щеплення від СOVID-19?! Організовуючи роботу гуртків само/взаємодопомоги для літніх людей,  фахівці громадської організації «Твій Світ» спостерігають, що на 8 осіб приходиться всього 1 вакцинований.

Це серйозна проблема для громади. Особливо, коли мова іде про осіб похилого віку. Адже – це найуразливіша група щодо COVID -19. Велике навантаження отримує під час коронакризи соціальна і медичні сфери. Проєкт «Підтримка, порозуміння, людяність» покликаний підтримати територіальні центри Лубенського району у відповідь на пандемію.  Одним з компонентів проєкту є організація і проведення гуртків самодопомоги, під час яких обговорюють такі теми, як вакцинація, інфодемія та подолання наслідків соціальної ізольованості.

У рамках проєкту активісти дослідили, чому літні люди не поспішають до пунктів вакцинації та назвали ряд причин.  Найчастіше через безпідставні недовіру та страх і віру у фейки та конспірологічні міфи, які постійно продукує і поширює ворожа Росія через різноманітні джерела, починаючи від телебачення і завершуючи вайбер чатами, якими так часто користуються наші бабусі та дідусі. Тож, під час чергового гуртка самодопомоги, ведучі розповіли про медіаграмотність та протидію інфодемії. Також, напрацювали практичні кейси з порадами, як говорити з літніми людьми про вакцинацію!

 Радимо нагадувати їм:

- вакциновані, якщо й хворіють, то рідко, і переносять легко;

- невакциновані - тяжко і можуть від ускладнень померти;

- там, де "червона" зона, щеплені пересуваються без обмежень;

- у приклад треба ставити себе. Я вакцинувався/валася - і от зі мною все добре;

- розповідати історії інших літніх людей. Вони вакциновані - і з ними все гаразд.

Але не тисніть і не погрожуйте. Остаточно ж розвіяти сумніви має сімейний лікар. 

Гуртки самодопомоги відбуваються у рамках проєкту «Підтримка, порозуміння, людяність: мультиплікація успішного досвіду розвитку гуртків самодопомоги для людей похилого віку у відповідь на наслідки пандемії COVID -19», який здійснюється завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови