Лубенщина вшанувала учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Розпочалися заходи вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в адмінприміщенні, що на площі О.Беккетова. Тут зібралися усі голови чорнобильських організацій Лубенщини, ліквідатори та керівництво громади.

Зі вступним словом виступив очільник ГО «Ветеранів та інвалідів Лубенського району Союз Чорнобиль України» Микола Чудак, який сказав, що День вшанування героїв, які боролися з розбурханим атомом, важливий не лише для самих учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, а й для усього суспільства.

Багато шанобливих слів вдячності на адресу запрошених присутніх звучало від Лубенського міського голови Олександра Грицаєнка. Він розповів, що незабаром на території громади має з’явитися ще один пам’ятник, що нагадуватиме прийдешнім поколінням про земляків, які здійснили неоціненний подвиг у зоні відчуження, жертвуючи здоров’ям та життям. Також Олександр Петрович вручив багатьом членам чорнобильських організацій грамоти виконавчого комітету Лубенської міської ради.

Присутні на урочистостях голова РДА Сергій Сіряченко та голова районної ради Тетяна Качаненко також виступили та вручили грамотами тим, хто захистив людство від атомної загрози.

З нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС почесною грамотою ОДА нагороджено Михайла Богинича, почесною грамотою обласної ради Миколу Рокала, грамотою обласної ради Сергія Буряка. Від Спілки офіцерів України відзначено полковника, ліквідатора Станіслава Толумного.

У врочистій атмосфері багато ліквідаторів пошановано від ВГОІ «Союз Чорнобиль України» ордени «Честь та пошана», а медаль «За заслуги. Честь. Подвиг. Жертовність» отримав Микола Заріцький.

Від ГО «Ветеранів та інвалідів Полтавської області Союз Чорнобиль України», відзначено також Івана Перепелицю.

Артисти громади підготували ліквідаторам невелику концертну програму.

Тематичні заходи цього дня продовжились невеликим мітингом біля пам'ятного знака "Лубенцям-учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС" (м.Лубни). З короткою промовою про значення цієї дати та про належне вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС виступили: Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко, голова РДА Сергій Сіряченко та керівники чорнобильських організацій Лубенщини Микола Чудак та Лариса Погребняк, які говорили про проблеми чорнобильців, вдів, переселенців та про готовність і надалі відстоювати їхні права. Хвилиною мовчання вшанували усі присутні пам’ять про земляків-ліквідаторів, які відійшли у вічність, до пам'ятного знака встановлено кошик з квітами, покладено гвоздики з жалобною стрічкою.

Вже у с. Мгар, біля Зажур-гори, усі учасники пройшли ходою уздовж алеї пам’яті (де висаджено берізки на честь померлих чорнобильців) й послухали біля меморіальної стели виступи керівників  чорнобильських організацій нашої громади Миколи Чудака, Василя Піцури, Миколи Салова та заступника голови районної ради Оксани Цимбал. Тут також було оголошено хвилину мовчання та покладено квіти до пам’ятної стели на честь ліквідаторів Лубенщини.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови