Будьте обережні на льоду!

Зима,  як завжди,  несе нам мінливу погоду з морозами та відлигами. Водна стихія не прощає легковажності та недбалої безпечності. І часто розплатою за невиконання елементарних правил поведінки на воді чи на кризі є людське життя. Особливо небезпечними є водоймища  прикриті неокріпшою кригою.  Сумна статистика.  У 2021р. нещасних випадків на воді, які забрали життя людей  сталося по Полтавській обл. сталося  - 58 (з них 3 дітей),  по Лубенській громаді  – 2. Врятовано – 6 осіб (з них 4 дітей).

З метою запобігання нещасним випадкам з людьми на водних об’єктах у зимовий період рятувальники станції регулярно проводять профілактичні  рейди по р.Сула, розмовляють з рибалками. На «Центральному» пляжі облаштовано місце для спортивного та любительського рибальства у зимовий період. Встановлено інформаційні щити, на льоду розміщено попереджувальні таблички, а на рятувальній станції постійно чергує рятувальник з необхідним інвентарем та засобами надання допомоги, який періодично обходить місце рибальства та проводить в разі потреби профілактичну роботу.

Минулого тижня, за сприятливої погоди, водолази провели тренувальні занурення та в котре відпрацювали дії за призначенням. А вже на цьому тижні, з приходом морозів, розпочали роботу з розміщення попереджувальних табличок, щодо небезпеки виходу на тонкий лід. Та все ж хотілося б попередити батьків про недопущення відпочинку дітей на водоймах  без дорослих. Лід вабить  до себе, але це розваги, які можуть трагічно закінчитися. Попереду шкільні канікули, тому велике прохання до батьків провести з дітьми роз’яснювальну роботу,  яка можливо збереже життя вашій дитині.

Перед тим як ступати на кригу, необхідно знати:

  • Вирушати на водоймище поодинці небезпечно;
  • Для одного пішохода безпечним є лід товщиною не менше 7 сантиметрів;
  • Тонкий або крихкий лід поблизу кущів, очерету, у місцях, де водорості вмерзли в лід;
  • Ділянки, вкриті товстим шаром снігу, є небезпечними, бо під снігом лід завжди тонше;
  • Біля берега лід може не щільно з’єднуватися з сушею, можливі тріщини, під льодом може бути повітря, що робить його небезпечним;
  • Людину на ковзанах може витримати лід товщиною не менше 10, а то й 15 сантиметрів.

Рятувально-водолазна служба переконливо радить не виходити на лід до тривалих морозів без відлиг та потеплінь, аж доки товщина льоду не стане понад 7 сантиметрів.

Велике прохання до батьків: роз’ясніть своїм дітям про небезпеку перебування на неокріпшій кризі. Не дозволяйте їм гратися на крижаній поверхні водоймищ під час відлиг та потеплінь.

Рибалкам слід пам’ятати, що зимова підлідна ловля риби потребує особливо суворого дотримання правил поводження, а саме:

  • Не пробивайте поруч себе багато лунок;
  • Не збирайтеся великими групами на одному місці;
  • Не ловіть рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега;
  • Завжди майте під рукою 12-15 метрів міцної мотузки;
  • Тримайте поруч з лункою дошку або велику гілку.

      Начальник   Лубенської комунальної рятувально-водолазної станції     Микола Шостак

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови