Візит народних депутатів: щодо створення Державної служби України у справах дітей

20 січня Лубенщину відвідала робоча група Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг.

Безпосередньо у приміщенні виконкому відбулася зустріч з директором Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Мінсоцполітики Русланом Колбасою, народними депутатами України Юрієм Павленком та Тетяною Скрипкою з питань обговорення ініціативи створення Державної служби України у справах дітей. Під час візиту до громади нардепів та високопосадовців було також презентовано основні положення проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій державних органів влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Державної служби України у справах дітей».

У обговоренні проєкту закону та пропозицій щодо удосконалення діяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади з питань захисту прав дитини взяли участь: Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко, його заступник з питань діяльності виконавчих органів ради Ірина Харченко, заступник голови Полтавської облдержадміністрації Катерина Рижеченко, голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький, начальник служби у справах дітей Полтавської облдержадміністрації Ірина Фоменко, директор Полтавського обласного центру соціальних служб Світлана Півень, голова Лубенської райдержадміністрації Сергій Сіряченко, заступник голови з гуманітарних питань Лубенської райдержадміністрації Тетяна Созінова, представники з Новооржиці.

Метою такої зустрічі було також вивчення практики роботи у даному напрямку соціальних служб Полтавської області, Лубенської міської та Новооржицької селищної територіальних громад (де також попередньо побувала робоча група) з питань захисту прав дитини.

У розрізі висловлення думок щодо створення Державної служби України у справах дітей, формування її функції та удосконалення чинної системи захисту прав дітей на державному та місцевому рівнях, народний депутат України Юрій Павленко зазначив, що ініціатори чекають думок та пропозицій від фахівців соціальних служб, які знають та розуміють усі тонкощі такої роботи. Своєю чергою директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Руслан Колбаса пообіцяв сприяти у розв’язанні усіх питань стосовно створення нового державного органу та захисту прав дітей.

На думку народних обранців та члена секретаріату ТСК, експерта з прав дитини Людмили Волинець, питання створення Державної служби України у справах дітей потребує національної дискусії, внесення змін до чинного законодавства та підзаконних актів.

На місцевому рівні участь у заході взяли: голови територіальних громад, начальники служб у справах дітей, керівники органів освіти і охорони здоров’я, директори Центрів надання соціальних послуг, Центрів інклюзивної освіти територіальних громад, інші фахівці, до компетенції яких належить питання захисту дітей. Усі вони готуватимуть пропозиції та побажання до секретаріату ТСК щодо створення державної Служби України у справах дітей та стосовно удосконалення роботи соціальних служб на місцях.

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови