Щодо правил збору харчових продуктів та приготування їжі

Звертаємо увагу громадян щодо правил збору харчових продуктів та приготування їжі для гуманітарних потреб та для військових!

Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області звертає увагу на основні рекомендації для роботи гуманітарних штабів із збору продуктів харчування, з метою профілактики харчових отруєнь та харчових токсикоінфекцій.

Дотримання таких простих правил може врятувати цивільне та військове населення від харчових отруєнь та харчових токсикоінфекцій:

залучати до роботи (збір, розвантаження, транспортування харчових продуктів) лише здоровий персонал (без ознак гострих респіраторних вірусних захворювань, підвищеної температури, без ознак кишкових захворювань, без уражень на шкірі), в разі виявлення вказаних ознак – негайне відсторонення від роботи.

обов’язкова гігієна рук персоналу та використання антисептичних засобів.

сировина та готові харчові продукти приймаються, зберігаються, транспортуються за можливості окремо! Слід забезпечити умови зберігання харчових продуктів. За відсутності холодильного обладнання, для дотримання температурного режиму тимчасово в холодну пору можливо передбачити зберігання за межами приміщення на складі, на вулиці.

потрібно оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та строки  їх придатності.

при фасуванні харчових продуктів волонтери мають перевірити терміни придатності і умови зберігання. Це допоможе правильно розподілити продукти та продумати меню.

при отриманні сировини (м’ясо, риба тощо) з метою зменшення ризиків, піддавати її максимально можливі й термічній обробці. Переконайтеся, що м’ясо або риба повністю просмажені, проварені або тушковані.

особлива увага приймання продукції, яка швидко псується. Якщо такі продукти наявні, то важливо перевіряти їх на органолептичні показники якості –  яка їжа на вигляд, на запах та на смак. Необхідно дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі. Салати не варто заправляти до споживання – це прискорить псування продуктів. Не треба використовувати качині яйця.

для приготування їжі вживати воду, що пройшла термічну обробку або бутельовану воду.

 

Лубенське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови