Вітаємо з Днем пам’яті та примирення і Днем перемоги над нацизмом!

Шановні мешканці Лубенщини!

Ветерани та учасники бойових дій Другої світової війни, діти війни, колишні в’язні концтаборів, військовополонені, остарбайтери, усі, хто двічі пережив нацизм – тоді і зараз.

Цьогоріч травневе свято відбувається під гаслом:«Перемогли нацистів – переможемо й рашистів!».

Сьогодні пам’ятні дати 8 і 9 травня – дні пам’яті та примирення і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Україна відзначає в умовах повномасштабної військової агресії Росії проти України. Минуло вісім десятиліть – і Європа знову опинилася на порозі глобальної війни.

Друга світова війна, у якій загинуло від 50 до 85 мільйонів людей, стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства. Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також інших жертв війни. Та війна стала можливою через змову антигуманних режимів – нацистського і радянського.  Серед героїв тієї війни й мешканці Лубенщини, захисники нашої землі, чиї імена викарбувані на пам’ятниках, пам’ятних знаках та обелісках, а також безіменні герої. Ми добре знаємо ціну війни та несвободи, тому сьогодні боремося за мир щоденно та цілодобово – кожен на своєму місці.

Очевидними є паралелі між подіями Другої світової війни і російсько- української війни початку ХХІ століття. Зараз, як і в роки Другої світової війни, українці воюють з жорстоким і цинічним агресором. Тоді біснуватий фюрер узяв у заручники населення великої держави і прагнув до розширення «життєвих просторів» та вирішення «єврейського питання».

Сьогодні путін фактично повністю копіює гітлера. Говорячи з усіх трибун про миролюбність Росії, він шляхом війни «упокорив» Чечню, потім –  Грузію, відторгнення її частини на користь Росії. Далі були українські Крим і Донбас, пізніше Сирія. Нині ж путінська Росія під надуманими, облудними гаслами посягнула на територію усієї України.+

У Другій світовій війні нашим ворогом були нацисти, а сьогодні це рашисти – російська версія імперського націоналізму та фашизму. Тому День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні символізують не тріумф переможців над переможеними, а нагадують усьому світу про страшну катастрофу і застерігають нас, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією.

Сьогодні наші ЗСУ, добровольчі формування, загони територіальної та самооборони, волонтери, - весь український народ, важкою ціною виборють та наближають нове свято Перемоги. Це буде наш спільний тріумф та початок нової доби для України.

 Тож, попри все, переконаний, що вже після перемоги у російсько-українській війні, ми, всі разом, відзначатимемо нове державне свято перемоги над сучасним нацизмом, що об’єднає все суспільство, а наша держава перейде виключно до європейської традиції відзначення 8 травня, як Дня пам'яті та примирення і вшанування жертв Другої світової війни. Щиро вірю в це, як і в кожного з вас!

Слава героям Другої світової війни!

Слава військовим ЗСУ!

Слава українському народові!

Смерть ворогам!

Перемогли нацизм – переможемо і рашизм! Слава Україні!

З повагою

Лубенський міський голова                   Олександр Грицаєнко

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови