Лубенська громада вшанувала жертв Голокосту

 

27 січня на території села Засулля за присутності Лубенського міського голови Олександра Грицаєнка, секретаря міської ради Маргарити Комарової, керуючої справами виконкому Юлії Білокінь та представників Лубенської єврейської громади відбувся невеликий мітинг та покладання квітів з нагоди Дня пам’яті жертв Голокосту. Захід відбувся з дотриманням карантинних обмежень.

 

На пам’ятному місці у Засуллі, де споруджено пам’ятник жертвам Голокосту, гостей зустрів староста Сергій Бойко та представники Лубенської єврейської громади. Біля скорботної Менори – пам’ятника, що його було відкрито 15 жовтня 2002 року на місці поховання 4 тисяч закатованих єврейських громадян, виступив Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко. Він відзначив важливість спорудження такого пам’ятника на території громади, адже суспільство не повинно забувати про страшні уроки історії, аби не повторювати їх знову і знову.

З коротким зверненням до присутнього товариства звернулися також голова Лубенської міської громади Володимир М’якота та член організації Геннадій Хенкін, які говорили про те, що жахливі події Голокосту повинні стати пересторогою прийдешнім поколінням, аби подібне не повторювалось.

Також усі присутні вшанували пам’ять про невинних жертв Голокосту хвилиною мовчання та поклали живі квіти до пам’ятника.

Історична довідка.

27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року. Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…».

Усього за період існування Третього рейху було створено 27 великих і понад 1100 менших таборів. Ці цифри не були сталими: одні табори зникали, натомість з’являлись нові. Через них, в період з 1933 по 1945 рік, пройшли приблизно 2,3 мільйона чоловіків, жінок, дітей. Більшість із них – понад 1,7 мільйона загинули.

 Більше інформації про Лубенську єврейську громаду можна знайти за наступним посиланням: https://www.facebook.com/Лубенский-еврейский-общинный-центр-750486901737204/

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови