У виконавчому комітеті обговорили питання поводження під час повітряної тривоги

27 червня Полтавщину та всю Україну сколихнула страшна новина: внаслідок ракетного обстрілу російською армією  у м. Кременчук відбулося пряме влучання ракети у ТРЦ «Амстор», де на той час могло перебувати близько тисячі цивільних громадян. Ця жахлива подія мала непоправні наслідки – внаслідок масштабної пожежі повністю зруйновано будівлю торговельно-розважального центру, значна кількість його працівників та відвідувачів отримали поранення та загинули, доля багатьох до цього часу залишається невідомою.

Зважаючи на трагічні наслідки ракетного удару, найголовнішим завданням влади та керівників субʼєктів господарювання на даний час є збереження життя і здоровʼя населення.

У звʼязку з цим 30 червня 2022 року у приміщенні виконавчого комітету Лубенської міської ради відбулася зустріч представників виконкому і органів виконавчої влади з керівниками близько 20 найбільших закладів торгівлі, громадського харчування та сфери побуту громади. Зустріч проводив Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко, на ній були присутні спеціалісти відділу економічного розвитку і торгівлі та сектору з питань надзвичайних ситуацій виконавчого комітету. Свої коментарі щодо поводження у закладах торгівлі, сфери побуту та громадського харчування під час повітряної тривоги надавали фахівці Державної служби надзвичайних ситуацій, Держпродспоживслужби та Національної поліції.

Представник Лубенського РВ ГУ ДСНС України в Полтавській області Віктор Галкін ознайомив присутніх з наслідками ракетного удару по ТРЦ «Амстор» та надав рекомендації щодо поводження під час оголошення повітряної тривоги.

 Завідувач сектору з питань надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Олег Міщенко нагадав присутнім, що порядок дій під час оголошення повітряної тривоги був визначений ще навесні поточного року рішенням Ради оборони Полтавської області від 18 березня 2022 року (протокол № 12). Проте, на жаль, останнім часом як керівники субʼєктів господарювання, так і мешканці громади нехтують рекомендаціями влади.

Олег Міщенко повідомив, що 28 червня 2022 року від Полтавської обласної військової адміністрації надійшов лист з рекомендаціями щодо організації укриття населення в місцях з масовим перебуванням людей під час оголошення повітряної тривоги, а саме:

         - забезпечити в місцях з масовим перебуванням людей наявність об’єктової системи оповіщення;

         - підготувати (облаштувати) в місцях з масовим перебуванням людей підвальні приміщення для відвідувачів на випадок оголошення повітряної тривоги;

          - забезпечити наявність спеціальних вказівників до них;

         - провести навчання персоналу для супроводу відвідувачів до підвальних приміщень під час оголошення повітряної тривоги;

         - призначити  відповідальних осіб з персоналу за утримання укриттів для відвідувачів відповідно до вимог, визначених чинним законодавством;

         - у разі неможливості забезпечити такі місця – припинити роботу закладу.

Вказані рекомендації також були підтримані на засіданні позачергового засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яке відбулося 29 червня 2022 року.

Оскільки протокольним рішенням засідання Ради оборони Полтавської області контроль за додержанням зазначених вимог покладений на підрозділи Національної поліції України та Держпродспоживслужбу, зі своїми коментарями і рекомендаціями виступили також заступник начальника управління - начальник  відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Сергій Бехтер та начальник Лубенського РВП ГУ НП в Полтавській області Петро Скічко.

Сподіваємося, що керівники закладів з масовим перебуванням людей та їх відвідувачі з відповідальністю ставитимуться до загроз, які постають перед нами в умовах воєнного стану. Адже найціннішим є людське життя і треба прикладати максимальних зусиль для його збереження. Лише так, спільними зусиллями, ми зможемо подолати ворога і наблизити нашу перемогу!

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови