Про роботу відділу архітектури та містобудування

За збігом обставин чи завдяки вигідному географічному розташуванню місто Лубни стало центром укрупненого Лубенського району, який включає в себе Гребінківську, Пирятинську, Новооржицьку, Оржицьку, Хорольську, Чорнухинську та власне, Лубенську громади. А статус центру району, як і центру Лубенської громади зобов’язує мати не лише назву, а й відповідне архітектурне обличчя. Розповідає головний архітектор Андрій Шмонденко.

 

-Андрію Григоровичу, чи розроблений Генеральний план міста Лубни?

-Генеральний план м.Лубни розроблений, затверджений, як і  план зонування територій у 2013-2014 роках. Зараз іде робота над реалізацією виконання проєктних меж Генерального плану, оскільки свого часу було заплановано розширення меж міста. Ця робота проводилася спільно з управлінням комунального майна та земельних відносин у 2020 році й вона продовжиться в нинішньому. Проєктним інститутом Діпромісто роботи по межах міста ведуться у посиленому темпі, виконаний обліт квадрокоптером меж населеного пункту для більш детальної зйомки. Уже в цьому році відповідні документи ми подамо на затвердження до Верховної Ради.

-Що передбачається Генеральним планом?

-За визначенням цей документ має окреслювати перспективи по розвитку міста, ним передбачається визначення зон, де можуть будуватися об’єкти тієї чи іншої категорії. Тобто не хаотична забудова, а планомірна. Цього принципу ми дотримуємося, погоджуючи дозволи на будівництво. Промислова, житлова зона, садово-паркова індивідуальна житлова зони і т.д. – все це запорука поступального руху вперед.

Втім в нинішньому році більша увага приділятиметься розробленню Генеральних планів сіл, які приєдналися до Лубенської громади. Це дуже великий обсяг робіт, які треба виконати. Втім дещо було зроблено сільськими головами до приєднання. В тому числі в Засульській ОТГ. Виготовлені Генеральні плани с. Засулля, с. Солониця. Нещодавно обговорили Генеральні плани сіл Клепачі та Калайдинці. Певна підготовча робота була виконана ще Калайдинцівською сільською радою, але її не встигли закінчити до кінця року. Тому затверджувати документи будемо на сесії Лубенської міської ради. Також потребують затвердження Генеральні плани сіл Луки, Мгар і Терни, які вже виконані, оплачені, але не затверджені в силу різних причин.

В інших селах Генеральні плани розроблені в одиницях. Ми клопочемося про виділення близько півтора мільйони гривень на розробку містобудівної документації населених пунктів. А це розроблення топогеодезичної основи населених пунктів  Оріхівка, Михнівці, Новаки, Вовчик. Розроблення містобудівної документації по населених пунктах Оріхівка, Михнівці, Новаки, В.Булатець, Ісківці, Вовчик, Березоточа.
-Які кроки робляться для збереження архітектурного обличчя міста?

-Над розв'язанням питань архітектури на центральних площах, вулицях, проспекті Володимирському виноситься на архітектурну містобудівну раду (існує така при головному архітекторі), тому що важливі об’єкти повинні мати колегіальне обговорення і узгоджене бачення. Звісно архітектурні смаки змінюються. Те, що десяток років тому було популярним, сьогодні може застаріти. Випускаються нові матеріали, запроваджуються нові технології будівництва. Тому звичайно архітектурна рада міста розглядає будівництво кожного нового об’єкту з позиції, як він вписується у загальний архітектурний ансамбль існуючої забудови чи не буде дисонувати.

-Які об’єкти нині потребують вашої уваги?

-Це так звані торгові ряди на площі Ярмарковій. По них від забудовників надходили неодноразові звернення щодо збільшення площі та поверховості. Генеральним планом передбачено, що це може бути. Але архітектурне вирішення досить складне. На двох радах обговорювали перспективу розбудови цих об’єктів. Поки остаточного погодження цього рішення немає. Втім роботи ведуться, щоб це мало сучасний вигляд, і водночас не втратити нашу лубенську стилістику та зберегти неповторність.

- Багатостраждальна реконструкція Ярмаркової площі переросла у притчу. Чи є надія на завершення робіт?

-Головне питання полягає у фінансуванні існуючих проєктів. Адже з нашого боку ескізи на реконструкцію площі в тому числі і прилеглої території до будинку 27/49 по Володимирському проспекту виготовлені. В тому числі реконструкцію фонтану (до речі, газета «Лубенщина» першою оприлюднює ці ескізи у друкованих ЗМІ). Забігаючи наперед, скажу, що питання розміщення там фонтану актуальне. З останніх пропозицій, які обговорювалися, це пішохідний фонтан.  Щоб він мав закриту чашу з гранітною основою. Визиратимуть тільки форсунки. Таким чином людям можна буде проходити транзитно просто через фонтан, який працюватиме в певні години і зникатиме в інші години. Це зніме проблеми щодо чищення самої чаші, потрапляння в неї сторонніх предметів. На мій погляд – це оптимальне рішення. Але водночас це великі кошти. 5-7 мільйонів, які треба вкласти в об’єкт не скоро з’являться у бюджеті громади.

-А як щодо фонтану в Центральному парку культури та відпочинку?

-Якщо питання стоїть чи потрібно його оновлювати – звичайно так. Адже свого часу підприємці його відновили власними силами, допомагали комунальні служби. Таким чином виготовили нові конструкції, встановили помпи. Наразі змінювати форму його можна, але потрібні кошти. Спеціалізовані фірми приїздили в Лубни для консультацій. Остаточного рішення поки що немає. Пропозиції окремих депутатів щодо встановлення певних конструкцій в зимовий період нами поки що не розглядалися.

-Які важливі об’єкти є сьогодні на території міста?

-З важливих об’єктів – завершення реконструкції приймального відділення Лубенської лікарні інтенсивного лікування, потім Центру  реабілітації дітей з інвалідністю та інклюзивної інтеграції, що розташовується на першому поверсі дитячої лікарні, а також будівництво нового дитячого садочка в районі Василенкове поле. Останні два з названих – об’єкти соціальної сфери й вони подані на конкурс ДФРР, сподіваємося на державну підтримку з цього приводу.

Житлове будівництво ведеться ТОВ «Лубнижитлобуд -2010» на вул.Монастирська. Там планується звести 8-поверховий будинок. А згодом також збудувати іще одну секцію. Інших заявок на будівництво багатоквартирного житла поки що не було. Приватне ведеться, люди отримують будівельні паспорти, здійснюють реконструкцію, нове будівництво.

-Чи існують у Лубнах великі інвестиційні проєкти?

-Інвестиційні проекти є. Але вони локальні. На території колишнього м’ясокомбінату лишився рибокоптильний цех, розпочало роботу підприємство з виробництва товарного бетону. Так само на території колишнього меблевого комбінату є підприємства, які викупили певне нерухоме майно і звертаються окремо з метою його реконструкції. Тобто довго пустувати ці території не будуть.

-Чи з’являються на території міста нові вулиці?

-Був розроблений детальний план території на території колишнього кар’єру по вул.П.Осипенко. Там згідно Генерального плану має бути житлова забудова. Ділянки були розплановані.  Більшість із них отримали учасники АТО. Міською радою названі нові вулиці. У Молодіжному парку на схилах річки Сула у межах міста планується завершити освітлення. По громадському бюджету пройшов конкурс і виграли ремонт альтанки. Якщо буде альтанка відповідно міська рада долучиться, щоб зробити більш зручний підхід до неї. Це буде за окремі кошти міського бюджету.

Планувався проект розчистки і поглиблення русла Сули в районі водокачки. Розроблялася відповідна документація. Поки що це питання призупинено. Але рано чи пізно цей об’єкт буде реалізовано.

-Узагальнюючи нашу розмову, що заплановано зробити у 2021 році?

 -Серед запланованих об’єктів на 2021 рік слід виділити будівництво храму Володимира в сквері Героїв небесної сотні, реконструкція магазину по вул. Драгоманова,195 під релігійно-просвітницький центр, будівництво Лубенського дошкільного навчального закладу на 12 груп по вул. Ватутіна, 39.

У царині благоустрою територій – сприяння запровадженню заходів з розробки проектної документації та виконання будівельних робіт, виконання робіт з реконструкції площі Ярмаркової, встановлення  МАФ «Верхній Вал» з відповідними інформаційними стендами, розроблення  проєкту на  реконструкцію фонтану біля будинку №27/49 по проспекту Володимирському, капітальний ремонт альтанки в Молодіжному парку, встановлення малих архітектурних форм в населених пунктах громади (лавки, зупинки громадського транспорту, альтанки, дитячі та спортивні майданчики), контроль за  утриманням фасадів та елементів благоустрою в належному стані.

Інтерв’ю вів Олександр МІЩЕНКО

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови