Змінюємо назви урбанонімів Лубенської громади

У Лубенській територіальній громаді триває процес перейменування урбанонімів, що підпадають під дію Законів України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну». А також з урахуванням Законів України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та«Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій»

Робоча група врахувала думки мешканців тих вулиць, які самостійно визначилися з новою назвою.

Це вулиці:

Маяковського                            Вільна

Ушакова                                     Весняна

Ціолковського                           Ігоря Сікорського

Переважна більшість вулиць міста матимуть два варіанти нових назв, які вони зможуть обрати у процесі голосування. (дивіться додаток 1). Проте, шість вулиць матимуть назви, обрані робочою групою, оскільки особи, чиї імена будуть увічнені в цих назвах, мали особливий внесок у становлення та розвиток української державності та мають безпосереднє відношення до Лубенщини. А саме:

Вулиця Гвардійська     матиме назву          вулиця Василя Стуса

    Курчатова                             Євгена Адамцевича

    Мічуріна                               академіка Василя Ремесла

    Суворова                             Андрія Лівицького

    Поліни Осипенко               Миколи Міхновського

    Шишкіна                             Василя Милорадовича

Крім того, пропонується змінити статус і надати нове ім’я провулкам:

Гвардійський                        вулиця Леоніда Бикова

1-й Льва Толстого                вулиця Миколи Божка-Божинського

2-й Льва Толстого                вулиця Миколи Тарана

Також пропонується внести зміни у назви вулиць відповідно до норм сучасного українського правопису та правильного перекладу. А саме

Вулиця Старо-Троїцька                  Старотроїцька

(прикметники, першою частиною яких є слова мало, старо, ново, давньо, верхньо, нижньо пишемо разом). Назва утворена від підрядного словосполучення, тому разом)

Вулиця Робоча           Робітнича

Вулиця Лісна              Лісова

Практично всі мешканці сільських населених пунктів громади самостійно визначилися з новими назвами вулиць. Робоча група врахувала думку громадян. Запропонований перелік нових назв вулиць сільських населених пунктів Лубенської територіальної громади дивіться у додатку 2.

Потребують роз’яснення Інституту національної пам’яті назви вулиць "генерала Тупікова" в Лубнах та "Федора Рубцова" у Калайдинцях та ще деякі назви у сільських населених пунктах. Відповідні листи направлено. Рішення буде прийняте після отримання відповіді від науковців.

Давайте не забувати, що українцям і за часів імперської Росії, і за радянських часів нав’язували російський символічний світ. І, чого гріха таїти, багато лубенців і далі живуть значною мірою в цьому світі. А це так чи інакше сприяє російській експансії на землі нашої держави.

Найближчим часом будуть опубліковані історичні довідки про осіб, чиї імена пропонується увічнити у нових назвах.

Про час і умови голосування повідомимо додатково.

Додаток 1

Додаток 2

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови