АТ "Лубнифарм" - 90 років

Напередодні Дня працівників фармацевтичної промисловості АТ «Лубнифарм» відзначило свій ювілей – 90 років від дня заснування. Привітати колектив одного з найстаріших підприємств Лубенщини завітали Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко та начальник відділу економічного розвитку і торгівлі Олена Цох-Карунська.

Разом з головою правління підприємства Світланою Ващук міський голова привітав працівників заводу, які вже не один десяток років віддали «Лубнифарму».

Олександр Петрович зауважив, що це підприємство завжди було важливим для розвитку міста. А в сучасних умовах продукція, яку воно виробляє надзвичайно важлива для нашої перемоги над ворогом.

 Історія цього заводу дійсно вражає.

На початку ХХ століття на Лубенщині збиралося до 200 видів цілющих трав, а у 1931 році було організовано Всесоюзний інститут лікарських рослин з мережею зональних дослідних станцій, у тому числі й у селі Березоточа. У цьому ж році станції було передано 458 гектарів землі та комплекс будівель на північній околиці Лубен, а з 1932 року вже розпочав свою роботу фармацевтичний завод. Саме з цього часу й почався відлік існування АТ «Лубнифарм».

У роки Другої світової війни завод посилено працював на потреби фронту – виготовляв пляшки із запальною сумішшю для боротьби з танками противника. Не зважаючи на те, що підприємство не встигли евакуювати, завод все-таки вцілів. З 1944 року він вже має назву «Лубенський хіміко-фармацевтичний завод» і не обмежується лише переробкою цілющих трав. Так як після війни по всій країні велися великі санітарні та протиепідемічні роботи, заводу було доручено організувати виробництво відповідних дезінфікуючих препаратів, річний випуск яких обраховувався в тисячах тонн і мільйонах упаковок.

У 1960-х роках у звʼязку з необхідністю розширення виробництва відбувалася реконструкція підприємства: було побудовано головні виробничі корпуси № 1 та № 2. Завод перейшов з сезонного режиму роботи на цілорічний. За час роботи розроблялася та освоювалася значна кількість нових препаратів, виконувалися лабораторні дослідження, підбиралося та монтувалося нове обладнання.

70-ті роки – це час інтенсивного нарощування обсягів виробництва, розширення номенклатури і боротьби за якість продукції. Вироби Лубенського хіміко-фармацевтичного заводу користуються значним попитом не лише на Батьківщині, а й розходяться далеко за межі її кордонів (Монголія, Алжир, Іран, Ірак, Куба, Афганістан, Єгипет, Лівія тощо).

У 80-х роках крім розширення виробництва велика увага приділялася поліпшенню умов праці робітників: введено в експлуатацію їдальню, складські приміщення, дитсадок, 4,5 тис. м2 житла тощо. Завод утримував табір на Лисій горі, базу відпочинку на Чорному морі, мав свої місця в санаторії м. Миргород.

У скрутні часи становлення незалежності України, з метою збереження виробництва та його розвитку, було створено торгівельну мережу з 21 фірмового магазину та кіосків у різних населених пунктах України, встановлено контакти і ділові відносини з понад 20 компаніями Західної Європи, Азії, Америки. Крім того, у цей час завершилося будівництво багатоквартирного житлового будинку, в дитсадку «Берізка» добудовується спортивний зал і плавальний басейн, проводиться ремонт і заміна старого обладнання в цехах, поліпшуються умови праці і відпочинку людей.

У 2000-х роках продовжується вдосконалення виробництва у основних цехах: у цеху перевʼязувальних матеріалів освоєно нову технологію пакування бинтів, в цеху галенових препаратів впроваджено автомати наклеювання етикеток, реконструйовано дільницю виготовлення інʼєкційних препаратів у ампулах та багато іншого.

На сьогодні АТ «Лубнифарм» є одним з найбільших підприємств Лубенщини за кількістю працівників та обсягами виробництва. На заводі виготовляється більше 100 найменувань готових лікарських засобів для зовнішнього і внутрішнього застосування за доступними цінами та високої якості. Підприємство входить до десятки найбільших платників податків громади, реалізує продукції у розмірі майже 15 % від загальних обсягів по місту.

Особливо приємно відзначити, що підприємство, що має настільки давню та цікаву історію, не лише зберегло, а й наростило свій виробничий потенціал і вкотре доводить світу майстерність і сучасність лубенських виробників.

Присутнім на святі подарували гарний настрій та свою майстерність працівники культури Лубенщини. На згадку про цей день залишиться і спільне фото на заквітчаному подвір’ї підприємства.

Тож бажаємо всім працівникам підприємства міцного здоровʼя, професійних досягнень, благополуччя та процвітання заради досягнення нашої спільної мети – миру в Україні.






Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови