Відродимо самобутність Української держави

У процесі дерусифікації у Лубенській територіальній громаді розпочалося голосування за перейменування вулиць та провулків, назви яких пов’язані з російською федерацією та її сателітами. Це не популістські рішення, а політика державотворення – відродження самобутності Української держави.

Розпорядженням Лубенського міського голови № 263р від 14 червня 2022 року створена робоча група щодо зміни назв урбанонімів Лубенської територіальної громади. До складу робочої групи увійшли історики, краєзнавці, наукові співробітники, журналісти, археологи, педагоги, депутати міської ради та співробітник Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського національного інституту національної пам’яті.

Робоча група завершує процес дерусифікації, оскільки необхідно позбутись назв вулиць, які увіковічнюють представників та події країни, яка розпочала повномасштабну війну проти України та здійснює геноцид нашого народу. Сучасна Україна та наша громада має власних героїв, видатних особистостей та визначні події, якими ми можемо пишатися та зробити особливою частиною історії нашого славного міста.

Це важливо зробити саме зараз, у час війни, задля зменшення  впливу країни-агресора на свідомість мешканців громади, щоб унеможливити розповсюдження російської пропаганди та фальсифікацію української історії. Скільки ще повинно загинути українців, щоб ми нарешті усвідомили, що ми маємо власну історію? Я вдячна членам робочої групи за виважений підхід до кожної особистості, за розуміння та небайдужість. Членами робочої групи були враховані думки мешканців громади, які надійшли до 17 липня 2022 року. На одному із засідань була висловлена пропозиція щодо назви вулиць іменами загиблих Героїв Лубенщини. Робоча група прийняла рішення не називати вулиці іменами загиблих Героїв до закінчення війни. Гинуть найкращі, і це біда кожної сім’ї. Вшановувати цих людей будемо обов’язково. І не тільки  назвами вулиць. Є меморіальні дошки, музеї тощо. Будемо шукати різні підходи. Це серйозне питання. А що робити, коли на одній вулиці померло декілька Героїв??? Пророблена велика робота. Її результати побачимо незабаром.

У мережі Фейсбук натрапила на допис Руслана Горового після відвідування Лубен у серпні 2022 року. (Руслан Горовий - український журналіст, автор відомого проєкту «Служба розшуку дітей», Заслужений журналіст України, режисер-документалістпоет і музикантписьменник, засновник мистецького проєкту «Так працює пам'ять»). Журналіст та волонтер написав: «Вулиця Петра Слинька, - читаю на паркані в Лубнах. - А хто це?

Лізу у вікіпедію і ледь не запльовую слиною телефон. Вулиця названа на честь якогось комуняцького діяча. Читати його біографію сенсу не бачу. Можливо, вулиця і перейменована згідно з декомунізацією, просто табличка лишилася, суть не в тім. Я описав дуже важливий процес сприйняття перейменування вулиць і надання їм імен сучасних героїв.

Коли людина чогось не знає, вона починає шукати інформацію. Коли дитина про щось запитує у дорослої людини, а та не має відповіді, вона теж шукає інформацію. Це є одним з принципів навчання, а головне - відкладання інформації в голові. Іншим разом на запитання дитини чи іншої людини той, хто вже гуглив, чітко розповість, на честь кого названа вулиця, площа чи школа.

Чим більше вулиць буде названо іменами наших сучасних героїв і чим менше буде безликих «Кутових», «Бузкових», «Підгірних» вулиць і провулків, тим більше шансів, що в голови майбутніх поколінь будуть внесені нові наративи й імена справжніх героїв країни. Особливо мова про місцевих героїв…

я прагну розумного підходу до історії та якомога більше увічнених героїв, а не Абрикосових і Виноградних вулиць. Плюс мене дуже тішить, що суспільство хоча б включилося в декомунізацію назв».

         Тому цей процес залежить від кожного з нас. Голосуймо!!! Ми можемо це зробити разом!

Дозволю навести ще цитату дослідника економічних і суспільних процесів Валерія Пекаря з матеріалу, не так давно опублікованому «Укрінформом»: «Семантична війна — це війна за право давати явищам імена. Це війна наративів, війна героїв, війна назв. І саме тому важливо, кому, яким героям стоять пам’ятники, якими іменами називають вулиці. Україна є для рф джерелом усіх семантичних ресурсів. Тому що всі ідеї, на яких тримається рф - імперії, слов’янського братства, третього Риму чи давнього християнства, давньої державності та тривалості цієї держави - все походить з Києва. Якщо у рф забрати Київ, то там нічого не залишається, тільки болото, на якому 1147 було засновано село».

Сподіватися, що східний сусід в осяжному майбутньому від нас відчепиться, не випадає. А ось максимально зменшити вплив росії можна. І перейменування наших вулиць – це теж частина остаточної деколонізації України.

Перейменування дозволить увіковічнити пам’ять про визначні історичні події України, а також відомих діячів та Героїв, які прославляли та боролись за незалежність нашої держави. 35 вулиць у місті та 59 вулиць сільських населених пунктів будуть перейменовані на виконання Законів України. Ми маємо право мати свою історію, нам немає чого соромитись. Перший етап перейменування завершено. Враховуючи те, що перелік деяких вулиць та провулків громади, назви яких пов’язані з росією, потребує додаткового обговорення та переосмислення, пропозиції щодо їх перейменувань буде продовжено. Депутатський корпус Лубенської міської ради врахує всі думки представників територіальної громади, і вже на основі цього буде приймати виважене рішення. Я маю надію, що це відбудеться на черговій сесії 20 жовтня 2022 року.

Голова робочої групи, секретар

Лубенської  міської ради Маргарита КОМАРОВА

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови