Лубенські рятувальники попереджають!

Зима в цьому році несе нам мінливу погоду з морозами та відлигами. Як результат - наша річка Сула та інші водойми громади то вкриваються кригою, то звільняються від неї. Але треба пам’ятати: у якому б стані не була поверхня водоймища, вона завжди таїть в собі небезпеку, водна стихія не прощає легковажності та недбалої безпечності. На жаль, часто розплатою за невиконання елементарних вимог чи то на воді, чи то на кризі стає людське життя.

Сумна статистика.  У 2022 році нещасних випадків на воді, які забрали життя людей у Полтавській області сталося  - 25 (з них 6 дітей); по місту Лубни – 1 . З цих 25нещасних випадків – 6 лише за січень-лютий 2022р. Тобто це - випадки на льоду. Найчастіше втрапляють у біду зимові рибалки. Що говорить про необхідність постійної профілактичної роботи серед цієї категорії.

Особливо небезпечними є водоймища  прикриті неокріпшою кригою. Тому особовим складом Лубенської комунальної рятувально-водолазної станції постійно проводяться рейди по річці Сулі та інших 5 водоймах (ставках) міста.. Під час таких рейдів проводиться профілактична роз’яснювальна робота з рибалками та відпочиваючими.

Але ще задовго до проведення таких рейдів рятувальники станції навчаються та проводять тренування дій, у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Адже дії за призначенням на неокріпшій кризі – це робота в екстримальних умовах, яка не терпить дилетанства чи невідпрацьованості своїх дій. Тому неодноразово проводилися тренувальні занурення та відпрацьовувалися дії за призначенням на тонкій кризі з кожним рятувальником, як особисто, так і групами. Останні такі спільні навчання з підрозділом ДСНС було проведено 21грудня. Водолази виходили та провалювалися під лід, а рятувальники ДСНС відпрацьовували дії на березі.

На жаль, 9 грудня вже рятували 2 дітей, які вийшли на перший лід, а повернутися на берег вже вийти самостійно не могли. Довелося діяти рятувальникам станції. Тож звертаємося  до батьків, щодо необхідності  проведення попереджувальних бесід з дітьми про небезпеку прогулянок на льоду. А також нагадуємо зимовим рибалкам, що товщина льоду має бути не менше 7 см, виходити на лід - хоча б удвох, при собі мати мотузку про всяк випадок. Бережіть себе і своє життя!

Начальник Лубенської рятувально-водолазної станції

Микола Шостак

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови