Син Полтавщини Іван Луценко

Видатними не народжуються. Ними стають завдяки вихованню в родині, під впливом оточення та вчителів, шляхом формування особистих поглядів та гартування власного світогляду. З нашого краю вийшли немало історичних діячів, серед яких і Іван Луценко, який стояв біля витоків нашої держави 100 років тому.

07 березня 2023 року о 10 год. 30 хв. в ресурсному центрі Лубенської ЗОШ №6 (директор Лариса Деркач) відбувся відеоміст «Полтава-Пирятин-Лубни-Одеса» з нагоди 160-річчя від дня народження Івана Митрофановича Луценка, історика козацької доби, діяча УНР і «Просвіта».

У заході взяли участь секретар міської ради Маргарита Комарова, члени робочої групи з перейменування урбанонімів, вчителі, краєзнавці, музейники, бібліотекарі, журналісти. Організацію з боку Лубен забезпечили Управління культури та мистецтв (заступник начальника Оксана Радченко) та Управління освіти (начальник Мирослав Костенко). Технічна підтримка – відділ технічних засобів та програмного забезпечення (начальник Олександр Білоус).

Модератори заходу - Марина Федорова, начальник відділу краєзнавства Полтавської обласної наукової універсальної бібліотеки ім. Котляревського та Олег Пустовгар, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті - коротко окреслили важливість його постаті як розповсюджувача української національної ідеї, члена Центральної ради, учасника української революції 1917-1921 років, одного з провідних представників українського національного руху кінця ХІХ - початку ХХ ст.

До цього часу в Лубнах про Івана Луценка було відомо небагато, а між іншим, його світогляд від початку формувався саме тут, під час навчання у чоловічій гімназії, якою керував тоді знаний на теренах нашого краю український етнограф, фольклорист, письменник і педагог Матвій Номис. Своєрідний екскурс у один із гімназійних днів юного Івана Луценка влаштувала лубенська письменниця, членкиня Національної спілки журналістів України та Національної спілки письменників України, журналіст Ганна Кревська.

Кандидат історичних наук, автор книги «Іван Митрофанович Луценко (1863–1919): український націєтворець» Олександр Музичко описав результати своїх досліджень діяльності Івана Луценка в Одесі. Тут Іван Митрофанович займався лікарською практикою, писав наукові праці з медицини та гомеопатії. А також досліджував та намагався відродити козацькі традиції, був активним представником українського національного руху, членом одеської «Просвіти» тощо.

По завершенню заходу вчитель історії школи №6 Наталія Антоненко розповіла про власні дослідження біографії діяча, його родини, зокрема, з боку дружини. Всі учасники поділилися враженнями та обговорили отриману інформацію.

Історію творять особистості. Саме такі як Іван Луценко, котрий серед російськомовної Одеси став острівцем українськості. З його наказу в Одесі вперше підняли жовто-блакитний стяг як символ української державності. Сьогодні ми заново переоцінюємо свою історію, згадуємо діячів минулого і шануємо героїв сьогодення, які пишуть історію для майбутніх поколінь.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови