"Вшануймо пам'ять Кобзаря"

9 березня у сквері ім.Т.Г.Шевченка відбулися сходини "Вшануймо пам'ять Кобзаря" та покладання квітів до пам'ятника Т.Г.Шевченку з нагоди 209-ої річниці від дня народження. Участь у заході взяло керівництво громади, Луганського національного університету ім.Т.Г.Шевченка, студентство, працівники міської ради, представники творчої інтелігенції, депутати, громадськість.

Щорічно 9 березня Україна святкує День народження найбільш знакового поета – Тараса Шевченка, якого вважають одним з найпотужніших голосів України у світовій літературі і справжнім пророком. Кобзар написав багато антиімперських творів, які не могли бути надруковані, але їх таємно передруковували й вчили напам'ять.

У світлі сучасних подій велична постать Шевченка переосмислюється по-новому, адже він завжди мріяв бачити Україну вільною та незалежною. У 1947 році Шевченка заарештували за "мрії про можливість Україні існувати як окремій державі", виказані у його збірці "Кобзар". Після цього Шевченко 10 років провів в арештах і засланнях, і продовжив писати і малювати попри сувору заборону.

Тож цього дня, відзначаючи вже 209-ту річницю з дня народження великого Пророка з народу, у сквері, названому на його честь, звучали всесвітньо відомі твори поета.

Перший заступник міського голови Олег Соболєв відзначив, що свого часу Тарас Григорович перебував і на нашій Лубенщині, а всі його твори наскрізь проникнені винятковою любов’ю та синівською відданістю Україні, думками про її долю, що звучать дуже актуально й нині.

Ректорка Луганського національного університету ім.Т.Г.Шевченка Олена Караман згадала основні історичні віхи розвитку та становлення університету, викладачі якого завжди ревно відстоювали національні засади освіти й зауважила, що заклад пишається тим, що має назву такої видатної української постаті: "Шевченко – наш оберіг, він допомагає нам вистояти у боротьбі з ворогом за найвищі національні цінності - свободу, незалежність, демократію."

Поетичного акценту, наповненого правдивим і гнівним словом Т.Шевченка, додала літературно-музична композиція "Борітеся-поборите", у виконанні вихованки Лубенського ЦДЮТУМ Ірини Гапченко (керівник Лариса Супрун), талановите декламування уривка з поеми "Сон" учня Лубенської ЗШ І-ІІІ ст. ім.В.Роїк Дмитра Нечаєва (керівник Любов Шуть), виступ бандуристки мистецької школи Валерії Коваленко (викладач Лариса Бобиренко).

Хвилиною мовчання вшанували присутні пам’ять великого поборника правди та свободи українського народу – Кобзаря, біля пам’ятного знака встановлено кошики з квітами національних кольорів.

 

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови