Розпочалася реконструкція системи водопостачання Лубен

Впродовж багатьох років надійним партнером нашого міста є Північна екологічна фінансова корпорація «NEFCO». Завдяки співпраці з нею у Лубнах було оновлено й модернізовано систему вуличного освітлення. А нещодавно розпочалася реалізація вже другого важливого для життя громади проєкту.

Ще у 2020 році «NEFCO» та Представництво Європейського Союзу анонсували нову Програму з фінансування комунальних підприємств водопостачання для модернізації об’єктів, обладнання та процесів водоканалів для покращення якості послуг з водопостачання, очищення стічних вод і підвищення енергоефективності підприємств в цілому. Цю програму корпорація реалізовує за фінансової підтримки Інвестиційної платформи сусідства Європейського Союзу та Швеції.

Лубенська громада подала заявку на участь у програмі для реалізації проєкту «Реконструкція системи водопостачання та водовідведення з впровадженням енергозберігаючих технологій в м. Лубни». Впродовж двох років узгоджувалися умови участі (закрема отримання кредиту з грантовою складовою) та велися підготовчі роботи.

Реалізація проєкту значною мірою підвищить якість послуг, що надаються КП «Лубни – водоканал», зменшить експлуатаційні витрати на обслуговування, надасть змогу покращити якість питної води, а також підвищить ефективність роботи підприємства за рахунок зменшення енергоспоживання.

І ось просто напередодні війни, 27 січня 2022 року, у рамках реалізації кредитної та грантової угоди між Лубенською міською радою та Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (NEFCO) відбулося підписання контрактної угоди з підрядною організацією на виконання робіт з реалізації проєкту «Реконструкція системи водопостачання та водовідведення з впровадженням енергозберігаючих технологій в м. Лубни на 2020-2032 роки». Замовником виступило Управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Лубенської міської ради. Переможцем тендеру на виконання робіт та, відповідно, підрядником стало ТОВ "Інвест-Монтажбуд".

Із зрозумілих причин у 2022 році роботи не виконувалися. Проте, 15 травня цього року реалізацію проєкту було розпочато.

КП «Лубни-водоканал» неодноразово наголошував на критичній зношеності відомчих мереж, адже термін їх експлуатації здебільшого завершився ще в минулому тисячолітті. Головна цінність вказаного проєкту в реконструкції мереж водопостачання та кабельних ліній електроживлення КП «Лубни-водоканал». Крім цього заплановані роботи із заміни насосного обладнання на більш енергоефективне. А ще буде впроваджено систему диспетчеризації.

Зараз триває реалізація проєкту в частині заміни зношеного обладнання на більш енергоефективне на свердловинах та водозабірних майданчиках, заміна запірних арматур, заміна лічильників та обв'язки нового насосного обладнання. Надалі запланована часткова заміна водопровідних та кабельних мереж. Як наслідок підвищиться якість послуг, що надаються КП «Лубни – водоканал», зменшаться експлуатаційні витрати на обслуговування, а також підвищиться ефективність роботи підприємства за рахунок зменшення енергоспоживання. Звісно неможливо відразу охопити всю систему водопостачання міста, але початок покладено.

Звичайно, неможливо виконати вказані роботи в частині оновлення системи водопостачання без відключень, тож дякуємо мешканцям міста, які вже відчули ці незручності на собі, за розуміння і терпіння.

З 22 травня по 24 травня включно, у робочий час відбуваються відключення ВЗМ 1.

За цей час заплановано виконати роботи в машинному залі із заміни запірних арматур на водоводи, обв'язки насосних агрегатів та заміни зворотніх клапанів.

Сподіваємося невдовзі ми станемо свідками позитивних змін у системі водопостачання Лубен.

Про хід подальших робіт та заплановані відключення дивіться в офіційних повідомленнях КП «Лубни – Водоканал».

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови