Відбулося засідання робочої групи  з питань створення та функціонування індустріального парку

7 липня відбулося розширене виїзне засідання робочої групи  з питань створення та функціонування індустріального парку на території Лубенської територіальної громади. Участь у ньому взяли Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко, директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської обласної військової адміністрації Сергій Фролов, начальник Управління інвестиційної політики та соціально-трудових відносин Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської обласної військової адміністрації Марія Долженко, начальник управління фінансового забезпечення, економічної стратегії, інвестиційної політики та моніторингу використання земельних і водних ресурсів Департаменту агропромислового розвитку Полтавської обласної військової адміністрації Віктор Скриль, Депутат Полтавської обласної ради Олег Діденко, депутати міської ради, представники фінансово-кредитних установ, члени робочої групи та запрошені представники бізнесу.

Присутніх привітав Лубенський міський голова. Він зокрема зазначив, що Лубенською міською радою спільно з ТОВ «СМАРТ ТЕХ ІНДАСТРІ» протягом цього часу була проведена значна підготовча робота. Зокрема:

у травні 2022 року була створена Робоча група з питань створення та функціонування індустріального парку на території Лубенської територіальної громади;

у серпні 2022 року прийняте рішення міської ради, яким надано дозвіл на виготовлення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за рахунок запасу земель міської ради у с. Засулля площею 13,04 га;

у вересні 2022 року рішенням міської ради затверджено проєкт землеустрою щодо відведення цієї земельної ділянки;

у жовтні 2022 року прийняте рішення міської ради, яким вказана земельна ділянка включена до переліку земельних ділянок комунальної власності, які виставляються на торги;

у лютому 2023 року рішенням сесії затверджено умови проведення земельних торгів у формі аукціону з продажу права оренди на цю земельну ділянку для створення  та функціонування індустріального парку;

31 березня 2023 року проведено земельні торги у формі аукціону з продажу права оренди на цю земельну ділянку;

04 квітня 2023 року підписано протокол земельних торгів;

07 квітня 2023 року з переможцем земельних торгів ТОВ «СМАРТ ТЕХ ІНДАСТРІ» підписано договір оренди землі для створення  та функціонування індустріального парку терміном на 30 років;

у травні 2023 року рішенням міської ради надано дозвіл на розробку детального плану території за цією земельною ділянкою.

Зараз робота з підготовки до створення індустріального парку добігає до свого логічного завершення. Ініціатором створення індустріального парку ТОВ «СМАРТ ТЕХ ІНДАСТРІ» розроблено та затверджено Концепцію індустріального парку, яка буде винесена на погодження на найближчу позачергову сесію міської ради.

Наступним етапом буде вже подання документів на реєстрацію Індустріального парку «СМАРТ ТЕХ ІНДАСТРІ» в Міністерство економіки.

«Впевнений, що проведена підготовча робота увінчається успіхом і наша громада отримає новий поштовх для розвитку», -  зазначив Олександр Петрович.

Засновник ТОВ «СМАРТ ТЕХ ІНДАСТРІ» та ініціатор створення індустріального парку на території Лубенської громади Олександр Руденко презентував загальну концепцію та розповів про роль індустріальних парків для соціально-економічного розвитку територій.

Щороку в Україні ідея індустріальних парків набуває все більшого поширення і зацікавленості, так як вона є вигідною як для підприємств, так і для влади. Тому Україна, яка відчуває гострий дефіцит інвестиційних ресурсів, зацікавлена у активному розвитку системи індустріальних парків.

Урядом прийнято ряд постанов щодо державного стимулювання індустріальних парків, які надають можливість керуючим компаніям, ініціаторам створення та учасникам індустріальних парків отримати державну підтримку:

надання повної або часткової компенсації відсоткової ставки за кредитами (позиками) на облаштування та/або здійснення господарської діяльності у межах індустріальних парків;

надання коштів на безповоротній основі для облаштування індустріальних парків та/або забезпечення будівництва об’єктів суміжної інфраструктури (автомобільних шляхів, ліній зв’язку, засобів тепло-, газо-, водо- та електропостачання, інженерних комунікацій тощо), необхідних для створення та функціонування індустріальних парків;

здійснення компенсації витрат на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж;

надання податкового та митного стимулювання відповідно до законодавства (звільнення учасників індустріального парку від оподаткування прибуток на 10 років; звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення на митну територію України нового устаткування (обладнання) та комплектуючих виключно для власного використання у сферах переробної промисловості; можливість встановлення міськими радами пільги з податку на нерухомість, земельного податку та орендної плати на землю)

Станом на сьогодні в Україні офіційно зареєстровано трохи більше 60 індустріальних парків, з них на території Полтавської області лише один – Ланнівський індустріальний парк.

Присутні мали змогу задати питання та обмінятися думками щодо перспективи створення індустріального парку. Та  почули інформацію представників фінансово-кредитних установ про можливості фінансово-кредитної та грантової підтримки бізнесу.

На засіданні було схвалено концепцію індустріального парку «СМАРТ ТЕХ ІНДАСТРІ» та рекомендовано винести на розгляд найближчої сесії Лубенської міської ради проєкт рішення про погодження концепції індустріального парку «СМАРТ ТЕХ ІНДАСТРІ».

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови