У громаді розпочалася друга хвиля деколонізації

27 липня набув чинності Закон «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні i деколонізацію топонімії». Відповідне розпорядження №408р «Про створення комісії з реалізації державної політики відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу на території Лубенської територіальної громади та затвердження її персонального складу» днями підписав Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко.

У стінах виконкому створено Комісію на виконання та забезпечення вимог ст. 11 Конституції України, перше засідання якої відбулося 10 серпня під головуванням секретаря Лубенської міської ради Маргарити Комарової.

Підсумовуючи проведення першого етапу деколонізації на території нашої громади, Маргарита Феліксівна зазначила, що торік рішенням 22-ої сесії 8-го скликання Лубенської міської ради на Лубенщині перейменовано 154 топоніми, що звеличували СРСР та державу-окупанта росію або їхніх діячів. Комісія також затвердила «дорожну карту» з виконання другого етапу деколонізації, в рамках якої виконала цілий комплекс заходів:

підтримка рішення сесії Лубенської міської ради щодо демонтажу пам’ятника Пушкіна у Лубнах;

підтримка доручення управлінню ЖКГ міськвиконкому усунути з публічного простору села Михнівці погруддя Мічуріну;

підготування пропозиції щодо перейменування вулиць, які підпадатимуть під дію Закону «Про засудження і заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», аналіз назви усіх іменних комунальних, державних і приватних закладів, підприємств, установ і організацій та проведення фотообстеження усіх зареєстрованих місцевих пам’яток культури;

 підтримка рішення розмістити на офіційному сайті Лубенської міської ради звернення до юридичних осіб, підприємців та засновників і керівників об’єктів права власності на території громади щодо дотримання законодавчої заборони мати торгові марки та назви імперських подій та осіб тощо.

Одним з основних завдань створеної комісії буде напрацювання фахових пропозицій для Лубенського міського голови, членів виконавчого комітету Лубенської міської ради, постійних депутатських комісій Лубенської міської ради щодо розробки проєкту комплексної Програми відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу на території Лубенської територіальної громади на 2025-2028 рр.

Робота, спрямована на виконання Закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні i деколонізацію топонімії», на території громади триває. Про її перебіг повідомлятиметься на сторінках офіційного сайту Лубенської міської ради.

 

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови