Літоб’єднанню ім. О. Донченка - 100 років!

27 жовтня у приміщенні Лубенської мистецької школи відбулися урочистості з нагоди 100-річчя з часу заснування літоб’єднання ім. О. Донченка. Святковий захід відвідав Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ірина Харченко, чисельні гості та шанувальники художнього слова.

З вуст ведучої Валентини Яшної звучало багато цікавої інформації з історії заснування літоб’єднання, його відомих керівників, які згуртовували обдаровану поетичними талантами молодь Посулля.

Довідково. Літоб’єднання створене в 1923 році при редакції тодішньої газети майбутнім дитячим письменником Олесем Донченком разом з представниками «Розстріляного відродження», українським поетом-піснярем Марком Кожушним, було низовою ланкою» Плуга» - літературної організації селянських письменників.

Про творчі будні найстаршого на Україні літоб’єднання та про сьогодення, говорили у своїх виступах голова організації, головний редактор газети «Лубенщина» Олександр Міщенко та секретар Ніна Шерстюк. Вони також висловили вдячність Лубенському міському голові, управлінню культури та мистецтв, колегам, - усім, хто долучився до організації проведення такого святкового заходу.

Привітав з визначною ювілейною датою представників творчої еліти Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко, який завжди підтримує поетів та письменників Лубенщини, часто з ними зустрічається, багатьох знає особисто. За його словами, поетичне слово наших літераторів досить потужне та промовисте, тож побажав натхнення для нових творчих здобутків.

Долучився до привітань начальник управління культури та мистецтв Юрій Литовченко, він пообіцяв й надалі усіляко сприяти володарям літературних талантів.

Вокальні композиції на слова присутніх у залі авторів виконували гурт «Гілея» та Володимир Матяш та інші артисти. Талановиті учні шкіл громади майстерно озвучували твори нинішніх членів літоб’єднання.

До ювілейної дати створення літоб’єднання ім. О. Донченка, за фінансової підтримки Лубенської міської ради, видано книгу «Стоголосся» – колективний збірник творів майстрів пера Лубенщини.

Тож відтепер поети та письменники Посулля щодня вписуватимуть нові, яскраві сторінки історії літоб’єднання ім. О. Донченка, адже життя триває.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови