У Лубнах відкрили пам'ятний знак видатним лубенцям-землякам

17 листопада об 11.00 годині у Дитячому парку ім. Донченка відбулося відкриття надмогильної споруди з увічнення пам’яті відомим землякам-лубенцям, які своїм життям утверджували в Україні - Україну. Ескіз розробив відділ архітектури та містобудування, виконавець – художник Володимир Пашкевич.

Участь у заході взяли: заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ірина Харченко, секретар міської ради Маргарита Комарова, начальник управління освіти Мирослав Костенко, заступник начальника управління культури та мистецтв Оксана Радченко, освітяни та учні шкіл, наукові співробітники Лубенського краєзнавчого музею ім.Г.Стеллецького, громадськість.

У вступному слові ведучі наголосили, що славна минувшина Лубенщини має свої героїчні і трагічні сторінки, на яких  переплелися людські долі. Серед них долі достойників і талантів посульського краю, чиї імена назавжди на скрижалях історії:

відомий український етнограф, письменник і педагог, громадський діяч і благодійник, перший директор Лубенської чоловічої гімназії Матвій Симонов (Номис);

українська письменниця Надія Кибальчич (літературний псевдонім Наталка Полтавка);

засновниця першої в Лубнах української приватної жіночої гімназії, освітня діячка (донька Катерини Скаржинської) Ольга Климова;

відомий український архівіст, завідуючий Лубенським архівом Матвій Астряб;

професор агрономії Харківського університету, один із перших організаторів сільськогосподарської дослідницької справи в Україні Анастасій Зайкевич

та багато інших лубенців, серед яких були як звичайні мешканці міста, так і представники творчої інтелігенції, лубенські медики, що рятували людські життя в кінці ХІХ  на початку ХХ століть.

Слід зазначити, що цьогоріч, відповідно до Постанови Верховної Ради України, на державному рівні відзначається пам’ятна дата - 200 років з дня народження Матвія Номиса. З цієї нагоди на території громади відбудеться ціла низка заходів в рамках відзначення.

Відтепер Ім’я видатного земляка з гордістю носить Перша гімназія імені Матвія Номиса  - колишня Лубенська чоловіча гімназія. Серед зросійщених освітніх закладів України Лубенська чоловіча гімназія, яку очолював Матвій Номис стала місцем, де з перших років і назавжди оселився український дух та українське слово,  дало українському національному руху цілу плеяду видатних діячів.

Крім того, на знак поваги та пам’яті до непересічних особистостей, випускників гімназії, найменовано ряд вулиць у нашій громаді. Серед них: поет і  поборник українських інтересів,  командир УПА Григорій Чупринка, учасник бою під Крутами, працівник  міністерства земельних справ УНР Микола Божко-Божинський, генеральний суддя УНР  Сергій Шелухін.

На завершення заходу усі присутні запалили свічки, вшанували пам’ять про видатних земляків хвилиною мовчання та поклали живі квіти до надмогильної споруди.

Тож нехай встановлена пам’ятна споруда - нагадує нам про покликання бути в єдності на шляху постійної боротьби українців за державність, соборність, незалежність, та свідком вдячності до вчинків, які вони зробили для нас!

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови