Нова зустріч у форматі «живий музей» з Каримом Шакіровим

Формат «живий музей» має своїх шанувальників, які й стали вдячними слухачами спікера заходу - Карима Шакірова. В Україні, за даними перепису 2001 року, мешкає 385 ногайців. Серед них і Карим, який зібрав та розповів чимало цікавих фактів з життя цього тюркського народу.

У розрізі зустрічі присутні поціновувачі історії послухали також інформацію на тему:«Пилип Капельгородський. Кочовик по не волі». Про це так само, із захопленням ділився дослідженнями Карим-ага, а крім того, - про принців на верблюдах, про поділ територій, про торгівлю з козаками й спільне з ними військо, про ногайців – саме як про стиль життя.

Дізналися слухачі й про різнобічно обдарованого майстра слова Пилипа Капельгородського - як про «першого і єдиного дослідника караногайців», який проживши сім років серед кочівників цього народу. Адже він не тільки створив працю з його історії, а й викривав чиновників-хабарників та розкрадачів державних коштів. Буріння артезіанських колодязів, спорудження водогону, закладений сад і парк, рибний ставок, школа з пансіоном і майстернями, шкільна реформа, народний дім із бібліотекою та кінотеатром, склад сільськогосподарських машин, громадська стайня – це все заслуга письменника на посаді пристава.

«Сіяти світло» - ключовий месидж досліджень Карима Шакірова, що неабияк розігріли цікавість любителів краєзнавства, від яких звучала хвиля запитань та побажань нових зустрічей. Приємно, що серед шанувальників краєзнавства  були і гості  з Чорнух та ВПО.

Бурхливі оплески викликала ця зустріч та влучні, процитовані Каримом, рядки Пилипа Капельгородського.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови