Моніторинговий візит Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

4 квітня  в Лубенській територіальній громаді перебувала з моніторинговим візитом делегація від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», з яким наша громада перебуває у партнерських відносинах ще з кінця 2021 року.

Партнерів представляли керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» в Україні Габріель Абрахам,  керівник відділу місцевого самоврядування Галина Семенець, керівник Полтавського регіонального офісу Ганна Бабкова та перекладач і спеціаліст з комунікацій.

Лубенський міський голова, який проводив зустріч з делегацією у виконавчому комітеті Лубенської міської ради, у своєму вітальному слові у першу чергу подякував усій команді Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та особисто пану Габріелю за допомогу та підтримку. Особливо важливого значення вона набула під час повномасштабного вторгнення на територію України російської федерації, коли громаді довелося терміново адаптуватися до нових обставин і змінювати пріоритетні напрямки своєї діяльності. Надзвичайно приємною несподіванкою стало те, що з перших місяців війни громада отримувала небувалу за обсягами та різноманіттям допомогу від Проєкту «ГОВЕРЛА», яка дозволила з честю витримати такі складні випробування.

Це офісне обладнання, яке дозволило забезпечити безперебійну роботу органу місцевого самоврядування та якісне і оперативне виконання завдань, які постали перед громадою під час війни.

Також протягом 2022-2023 років до громади від проєкту надійшла значна кількість  різноманітного сучасного кухонного обладнання, яке встановлене та активно використовується в основному у закладах освіти громади (як у місті Лубни, так і у сільських населених пунктах) для організації харчування учнів, у тому числі й з числа внутрішньо переміщених осіб.

Ще одна сфера життєдіяльності громади, у якій ми отримали вкрай необхідну підтримку від проєкту «ГОВЕРЛА», є житлово-комунальне господарство. У кінці 2022 року громада отримала від проєкту життєво необхідну техніку: екскаватор-навантажувач JCB з обладнанням, а на початку 2024 року – ще й додаткове навісне обладнання до нього.

Велика допомога також надана проєктом у частині забезпечення громади обладнанням для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та подолання їх можливих наслідків.

Всього з початку співпраці Лубенська територіальна громада отримала від Проєкту «ГОВЕРЛА» матеріалів, обладнання і техніки на суму близько 11,8 млн. грн.

До обговорення результатів співпраці Лубенської громади з проєктом «ГОВЕРЛА» також активно долучилися фахівці виконавчого комітету Лубенської міської ради: завідувач сектору з питань надзвичайних ситуацій Олег Міщенко ознайомив зі станом створення місцевої пожежної охорони; начальник відділу економічного розвитку і торгівлі Олена Цох-Карунська поділилася результатами практичного застосування отриманих знань з проєктного менеджменту, ознайомила з роллю фахівців проєкту під час підготовки стратегії громади та наголосила на актуальності та доцільності відновлення громадських бюджетів; працівники Управління житлово-комунального господарства охарактеризували ситуацію у сфері управління відходами, а начальник відділу містобудування і архітектури Андрій Шмонденко ознайомив з особливостями містобудівної діяльності та підготовки плану просторового розвитку.

Лубенський міський голова наголосив на тому, що отримання допомоги у вигляді матеріалів і обладнання є надзвичайно важливим, але найбільш цінним є те, що представники виконавчого комітету, інших установ і організацій та громадськість мають змогу постійно вдосконалювати свої знання і навички завдяки заходам, що організовуються та систематично проводяться фахівцями Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Не оминули увагою і питання партнерства громади з містами-побратимами, про що доповіла начальник відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Віта Коваленко. Наслідком системної роботи у цьому напрямку і потужної підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» є те, що найближчим часом планується підписання меморандуму про співробітництво між містом Лубни та одним із американських міст.

За словами Олександра Грицаєнка, наша громада не зупиняється на отриманні обладнання від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», а й активно залучає до спільних проєктів у громаді й інших міжнародних партнерів. Так транспортні засоби, отримані від міста-побратима Раунхайм, разом з обладнанням, отриманим від проєкту «ГОВЕРЛА», будуть задіяні у сферах управління відходами та ліквідації, попередження наслідків надзвичайних ситуацій.

Пан Габріель своєю чергою подякував громаді за ініціативність та активність і висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю. Наголосив на тому, що пріоритетними напрямками діяльності Сполучених Штатів Америки в Україні на найближче майбутнє є забезпечення підзвітності органів місцевого самоврядування, закінчення війни в Україні та побудова планів на майбутнє.

У ході зустрічі гостям був продемонстрований пожежний автомобіль, отриманий від міста-побратима Раунхайм, та пожежне і аварійне обладнання, що надійшло від проєкту «ГОВЕРЛА», яке буде використовуватися місцевою пожежною охороною.

Директор Першої гімназії імені Матвія Номиса Тетяна Сергієнко продемонструвала у роботі кухонне обладнання, отримане від проєкту «ГОВЕРЛА», та подякувала нашим партнерам за можливість забезпечувати школярів якісним харчуванням у комфортних умовах. Також на території закладу гості ознайомилися з обладнанням для збору твердих побутових відходів: сміттєвими баками для роздільного збору ТПВ, наданими проєктом  «ГОВЕРЛА», та автомобілем-сміттєвозом від німецьких партнерів.

Наприкінці зустрічі сторони висловили впевненість у подальшій співпраці та сподівання на реалізацію цікавих масштабних проєктів на користь нашої громади.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови