ШТОРМОВЕ ПОПЕРЕДЖЕННЯ! Гроза!

За повідомленням Полтавського обласного центру з гідрометеорології, протягом доби 17.06.2021 року по Полтавській області та м. Полтава очікуються грози (1 рівень небезпечності - жовтий).

 Гроза відноситься до небезпечних для людини природних явищ. Загрозу під час грози несе блискавка, яка може спричинити лісові пожежі, загорання будинків, а також може вразити людину.

Влітку грози виникають досить часто. Тому задля своєї безпеки дуже важливо знати правила поведінки під час грози:

- під час грози краще перебувати у приміщенні або в машині, якщо зняти всі металеві антени з її поверхні;

- для захисту будинків та інших споруд треба використовувати блискавковідводи;

- якщо ви перебуваєте вдома, то зачиніть всі вікна та двері. В приміщенні не повинно бути протягу, адже він притягує кульову блискавку, як магніт. Вимкніть усі електроприлади.

- якщо ви все ж таки опинились під час грози не в приміщенні, то пам’ятайте, що небезпечно знаходитись на підвищеному місці, біля металевих конструкцій, ховатись під окремо стоячими деревами і під навісами!

- якщо ви опинилися у полі, то знайдіть заглиблення в землі. Бажано, щоб воно було сухим, бо волога земля сильніше проводить електрику. Cядьте, злегка нахиливши голову, щоб вона не була вище предметів, які знаходяться поряд;

- якщо під час грози ви опинилися у лісі, то знайдіть низькі дерева, що ростуть поруч. Ніколи не ховайтеся під одиноким високим деревом – це небезпечно. Запам’ятайте, що найбільш небезпечні дерева – це дуб, тополя, ялина, сосна. Рідко блискавка влучає у березу та клен;

- якщо вас двоє, троє чи більше, - не скупчуйтеся в укритті разом, а ховайтеся поодинці, бо розряд перебігає через контакт людських тіл;

- не користуйтесь під час грози мобільними телефонами, бо вони є своєрідними приймачами блискавки;

- в грозу не бігайте і не плавайте, зупиняйтесь, якщо ви їдете на велосипеді чи мотоциклі.

Будьте розсудливі та обережні!

Більшість нещасних випадків під час грози стається через незнання чи нехтування правил безпеки, неправильну поведінку, відсутність систем захисту. Першу допомогу потерпілому від удару блискавки слід надавати негайно, безпосередньо на місці випадку і викликати швидку допомогу.

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови