Купальське свято на Центральному пляжі

6 липня на території Центрального пляжу відбулося загальноміське народне гуляння з нагоди свята Івана Купала, яке відвідали перший заступник міського голови Олег Соболєв, голова РДА Сергій Сіряченко, працівники відділів та служб виконкому, громадськість та гості розважального дійства. Тематичні свята за окремим планом проведено також у мікрорайонах міста та у сільських населених пунктах громади.

Одне з найбільш улюблених свят серед українців - це Купальське, що припадає у ніч з 6 на 7 липня. Давні традиції наших пращурів, які свято вірили у природні сили, збереглись не лише завдяки найбільш особливо привабливому дійству - пошукам заповітного цвіту папороті, а й не менш красивим автентичним ритуалам: прикрашання Марини, плетіння купальських віночків та пускання їх по воді, виконування обрядових пісень та інших ритуалів, навіяних справжньою магією. Як, наприклад, запалення Купальського вогнища та стрибання через нього. І годі вже говорити про чисельні народні повір'я та прикмети, пов' язані з любовними переживаннями молодих людей та дівчат на виданні.

Все це було можливим для здійснення на території головного пляжу міста, де артистами Центру культури та дозвілля громади для проведення гуляння було організовано цікаву тематичну програму. Захоплювала не лише майстерна гра на імпровізованій сцені головних героїв Купальського дійства, а й чисельні ігри та конкурси, у яких охоче брала участь малеча та присутні. Звучало багато чарівних пісенних композицій, вправні танцюристи також радували виконанням хореографічних номерів.

Поряд чергували працівники водолазно - рятувальної станції, медики, поліція, пожежники. Для зручності тих, хто відпочиває, було підготовлено територію пляжу, належним чином прибрано та упорядковано, встановлено урни для сміття, туалети, кабіни для переодягання, для безпечного купання встановлено обмежувальну лінію на воді. Крім того, працювали ятки з морозивом, прохолодними напоями, харчові продукти. Для дітей передбачені батути та інші розваги.

Звісно ж, найбільше захоплював незмінний, найважливіший обряд у ніч на Івана Купала - запалення Купальського вогнища.

І святкувалося усім із охотою та задоволенням. Хочеться сподіватися, що і післясмак від народного гуляння буде теж приємним.

І нехай кожен із нас знайде свій цвіт папороті!

Додати коментар

Меню

Перекладач жестової мови
Ти як?
Ти як? Перекладач жестової мови